Het WK geldontwaarding – Willem Middelkoop

Het zal rond de 2006 zijn geweest dat ik tijdens een uitzending van RTLZ voor het eerst het begrip “WK geldontwaarding” heb gebruikt. Met deze populistische term probeerde ik aan te geven dat heel veel landen proberen hun export te stimuleren door hun munt zo goedkoop mogelijk te houden.

 

Door Willem Middelkoop

De volgende ronde

Het proces was al jaren zichtbaar in de VS, China en Japan. Begrijpelijk, want een lage waarde van de nationale munt maakt nationale producten in het buitenland relatief goedkoper. Dit WK is duidelijk in de volgende ronde beland. Laten we het de kwart-finale noemen.

Valuta oorlog

Volgens de Braziliaanse minister van financiën kunnen we zelfs spreken van een heuse valuta oorlog (“currency war”). Volgens een Engelse hedgefondsmanager hebben de afgelopen weken meer dan 20 landen, met overheidsinterventies, geprobeerd hun nationale munt op de valutamarkten te laten dalen. Deels met succes.

Hoe wordt dit tekort opgevuld?

Het ongecontroleerd bijdrukken van geld is de eenvoudigste manier om de waarde van de munt te laten dalen. Vraag dat maar aan de Amerikanen (lees Fed). Om de economische fall-out van de krediet crisis te bestrijden heeft de VS, net als veel andere landen, ervoor gekozen de tekorten enorm te laten oplopen. Om de oplopende begrotingstekort te financieren moesten enorme hoeveelheden staatsobligaties aan beleggers worden verkocht. Toen bleek dat er onvoldoende animo was om Amerikaanse en Engelse staatsobligaties met een looptijd van 30 jaar tegen slechts een rentevergoeding van 3-4 % te kopen kozen de centrale banken er in deze landen voor een groot deel van de staatsobligaties zelf maar op te kopen. In de VS hebben we hebben over een paar duizend miljard dollars!

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *