India importeerde in april minder goud dan vorig jaar

De daling is grotendeels toe te schrijven aan mix van factoren, bestaande uit een hogere importheffing op goud, een afgenomen vraag naar goud onder de Indiase bevolking en een relatief zwakke roepie die het in dollars verhandelde edelmetaal nog duurder maakt voor de lokale bevolking. Niet alleen de import van goud was dit jaar lager, maar ook de handelsvolumes in goud binnen de landsgrenzen. Commodity Online haalt uit cijfers van de Forward Markets Commission dat de handelsvolumes in India in april van dit jaar volgens  met 35% zijn gekrompen.

De vraag naar goud vanuit India kan de komende maanden zwak blijven, aldus Prithviraj Kothari van de Bombay Bullion Association (BBA). Hij gelooft dat de goudprijs nog te hoog is om nieuwe kopers te lokken. Om de prijs te laten zakken moet ofwel de spotprijs van goud verder zakken of moet de Indiase roepie aansterken tegenover de Amerikaanse dollar. In dat laatste geval heeft de Indiase bevolking meer koopkracht met de eigen valuta en wordt het goud dus ook goedkoper. Als deze ontwikkelingen uitblijven en de goudprijs in roepies zo hoog blijft, kan de vraag naar goud in mei opnieuw tegenvallen, aldus Kothar van de BBA.

De Indiase overheid is recentelijk teurggekomen op een geplande maatregel om 1% belasting te heffen op zogeheten 'non-branded jewellery'. Deze nieuwe belasting werd op 16 maart voorgesteld door Pranab Mukherjee, de Indiase minister van Financiën. Hierop volgde een staking onder juweliers die 21 dagen stand heeft gehouden.

India koopt veel goud, maar in April was de import beduidend kleiner dan vorig jaar

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo