India verhoogt opnieuw importheffing op goud

Op Bloomberg lezen we dat de Indiase overheid de import van goud en platina in de vorm van munten en baren met 4% zal belasten. Dat is een verdubbeling van het oude niveau van januari, toen de importheffing in de huidige vorm werd ingevoerd en op 2% werd gezet. De importheffing werd destijds ook ingevoerd voor zilver, maar die is nu niet aangepast.

India verdubbelde de belasting op goud en zilver op 17 januari, door een nieuw soort belasting in te voeren dat wordt berekend als een percentage van de prijs. Het oude belastingsysteem voor edelmetaal in India werkte nog op basis van het gewicht aan edelmetaal en viel effectief veel lager uit. De goudprijs is al elf jaar op rij gestegen, een stijging die voor een aanzienlijk deel is toe te schrijven aan goudaankopen in India. Eind 2009 kocht de centrale bank van India voor 200 metrische ton aan goud, maar ondertussen is het vooral de particuliere goudaankoop die het grootste volume genereert. Goud is sterk verweven met de Indiase cultuur, waardoor het metaal gretig wordt afgenomen in de vorm van juwelen en beleggingsgoud. In 2011 onttrok India in totaal 969 metrische ton aan goud van de wereldwijde markt, een recordhoeveelheid die doet vermoeden dat de goudprijs in de komende jaren nog verder zal gaan stijgen. Ook op de termijnmarkt wordt meer goud gekocht door Indiërs, want de hoeveelheid futures die gekocht werd steeg in het afgelopen jaar met 32%. Dat terwijl de goudprijs met 'slechts' een procent of tien omhoog ging.

“De Indiase markt zal wachten op lagere prijzen en er is ook een kans dat de verhoogde importheffing op goud zal leiden tot meer goudsmokkel aan de grens”, zo schrijft analist Edel Tully van zakenbank UBS AG in Londen. “De verhoogde belasting op de import van goud zal de vraag temperen”, aldus Tully..

Verschillende tarieven

India hanteert verschillende belanstingtarieven voor de verschillende vormen van goud. De meest gangbare gouden baren en munten worden nu zoals gezegd met 4% belast bij import, maar voor het zogeheten niet-standaard afgewerkt goud is de importheffing verdubbeld van vijf naar tien procent. Voor gouderts, onbewerkt goud en goudbaren die nog niet gezuiverd zijn (lager dan 99,9%) verdubbelde de importheffing ook, van één naar twee procent.

India verhoogt de belastingen op goudimport om het tekort op haar lopende rekening te verkleinen. In de eerste drie kwartalen van 2011 groeide de totale import van goud en andere edelmetalen met bijna 50%, wat ook invloed had op de lopende rekening ten opzichte van het buitenland. Pranab Mukherjee, de Indiase minister van Financiën, zegt advies te hebben gekregen om nieuwe stappen te zetten die de trend kunnen afremmen.

Tijdelijk effect

Volgens N. Balaji, manager bij de grootste goudimporteur van India, is het effect van deze belastingverhoging slechts tijdelijk. “De Indiase bevolking koopt graag goud als bescherming van het vermogen op de langere termijn en men zal de belastingverhoging na enige tijd toch accepteren”. De vraag naar goud zal volgens Chakravarthy Rangarajan van het Indiase economische adviesbureau kunnen dalen van $58 naar $38 miljard op jaarbasis, uitgaande van de datum van 1 april. Toen de Indiase roepie in 2011 verzwakte tegenover andere valuta zag men de vraag naar goud in India ook dalen. De consumptie zakte toen met 7% weg, zoals beschreven staat in het meest recente rapport van het World Gold Council.

Volgens Ajay Mitra, de managing director van het World Gold Council voor het Midden-Oosten en India, zijn de fundamentele redenen om goud te kopen nog steeds onveranderd. “De aankoop van goud zit diep geworteld in de Indiase cultuur en hoort bij bruiloften. De vraag naar beleggingsgoud wordt gedreven door de behoefte van beleggers om zich te beschermen tegen inflatie, het 'losse' monetaire beleid en het toegenomen gebruik van goud als onderpand voor leningen.”

Verdubbelde importheffing op verschillende vormen van goud moet de vraag afremmen

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo