De Economic Times of India schrijft namelijk dat Indiase goud-ETF’s voortaan tot 20% van hun goud mogen uitlenen. Een ETF is een fonds dat een bepaalde hoeveelheid fysiek goud beheert voor haar aandeelhouders. Beleggers die aandelen van het ETF kopen hebben op deze manier blootstelling aan de goudprijs, zonder dat ze de bijkomende kosten hebben voor de levering en opslag van fysiek edelmetaal.
Het idee achter deze nieuwe maatregel is dat het goud dat deze fondsen beheren opnieuw gebruikt kan worden, door het weer uit te lenen aan juweliers. In ruil voor het uitlenen krijgen de goud-ETF’s een vergoeding, waarmee ze de kosten kunnen dekken en eventueel een rendement kunnen uitkeren aan de aandeelhouders. Door een gedeelte van het fysieke goud uit het ETF te onttrekken en dat beschikbaar te stellen aan de juweliers hoeft er minder metaal ingevoerd te worden, zo is de gedachte.
“Dit zal goud-ETF’s helpen om hun kosten te verlagen en daarmee voordeel geven aan de aandeelhouders.. Het is een verandering die we verwelkomen”, aldus Rajan Mehta van Benchmark ETF. Mehta heeft dit idee eerder al voorgelegd aan de overheid en ziet zijn plan nu werkelijkheid worden. In januari schreef ik op Marketupdate ook al over het uitlenen van goud door goud-ETF’s.
Fractioneel goud
Door de sterke vraag naar goud loopt het tekort op de betalingsbalans verder op, want India heeft zelf vrijwel geen goudmijnindustrie. Het goud dat nodig is om aan de binnenlandse vraag te voldoen moet dus ergens anders vandaan komen. Volgens Sundeep Sikka van vermogensbeheerder Reliance CapitalBSE zullen aandeelhouders van deze goud-ETF’s ook profiteren, omdat ze een cashflow halen uit het goud van het ETF. Omdat slechts 20% van het goud uitgeleend mag worden blijft het ETF in een positie om aandeelhouders uit te keren, aldus Bullionstreet. Het is vergelijkbaar bij een bank, die genoeg geld in kas heeft om een uitstroom van spaargeld op te vangen, maar die onvoldoende geld heeft om alle spaarders hun geld terug te geven. In feite introduceert met in India een fractioneel systeem met goud-ETF’s. Een groot deel van het goud is feitelijk aanwezig, maar een klein gedeelte is omgezet in een zogeheten ‘IOU’, een verplichting van een ander om te leveren. Wordt die verplichting niet nagekomen, dan heeft het ETF een probleem.
Goud uitlenen
Totnogtoe mochten goud-ETF’s in India hun goud alleen aanbieden als onderpand voor andere goudbeleggingen. Door het goud beschikbaar te stellen aan juweliers ontstaat een geheel nieuwe situatie, want juweliers zullen dat goud gebruiken voor de productie van sieraden. Dat goud verdwijnt uit het zicht en wat overblijft is een opbrengst in roepies. Om die roepies weer om te zetten naar goud moet men opnieuw de markt op en is vervalt het oorspronkelijke doel van de maatregel. In India zijn de goud-ETF’s populair onder beleggers, want eind januari waren deze goed voor 2% van al het beheerde vermogen.
Indiase goud-ETF’s mogen tot 20% van hun fysieke goud beschikbaar stellen aan juweliers