Indonesië wil 50% exportbelasting op erts van goud, zilver en koper

Indonesië had in 2009 een koperproductie van 950.000 metrische ton, waarmee het behoort tot de top 5 van landen met de grootste koperproductie. Ook komt er veel goud uit Indonesië, want in 2011 nam het land 4,4% van de wereldwijde productie voor haar rekening. In zilverproductie is Indonesië minder groot, want volgens het Silver Institute nam Indonesië in het jaar 2011 wereldwijd de 18e plaats in met een productie van 6 miljoen ounces. Uit deze cijfers blijkt dat het land een belangrijke leverancier is voor de wereldwijde markt.

De voorgestelde heffing moet het geëxporteerde erts van verschillende metalen 20 tot 50 procent duurder maken, waardoor het voor de mijnbouwbedrijven moeilijker wordt om hun ruwe product tegen een goede prijs aan te bieden op de wereldwijde grondstoffenmarkt. In plaats daarvan worden mijnbouwbedrijven in Indonesië gestimuleerd om hun erts te leveren aan smelterijen in eigen land, zodat er meer werkgelegenheid wordt gecreëerd.  In februari maakte het Indonesische ministerie van energie en grondstoffen al bekend dat het alle mijnbouwbedrijven wil verbieden om na 7 mei nog ruwe erts te exporteren van goud, zilver, koper en andere metalen.

Dit soort berichten maken opnieuw duidelijk dat  investeren in mijnbouwbedrijven heel iets anders is dan beleggen in fysiek goud of zilver. Investeren in een bedrijf omvat veel meer risico's, maar kan bij stijgende grondstoffenprijzen ook goede winstmarges opleveren. Anders dan een positie in fysiek goud, die geen risico heeft van een tegenpartij, is men voor de waardecreatie van een mijnbouwbedrijf afhankelijk van de kwaliteit van het management en de medewerkers van het bedrijf, de overheid en natuursinvloeden. De zekerheid die beleggers vinden in fysiek goud kan niet worden geboden door veel mijnbouwbedrijven. Door maatregelen van de overheid, stakingen of slechte weersomstandigheden kan hun winstmarge onder druk komen te staan of kan de productie belemmerd worden, wat invloed heeft op de mogelijkheden om waarde te creëeren voor aandeelhouders.

Een goudmijn in Indonesië

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo