Iran importeerde in april opnieuw meer goud: $1,2 miljard

Volgens Goldcore is de hoeveelheid goud die Iran in april importeerde zo groot dat ook de Iraanse centrale bank er waarschijnlijk een rol in heeft gespeeld. Iran importeert haar goud uit Turkije, dat op haar beurt ook veel goud invoert. In de maand mei importeerde Turkije opnieuw een aanzienlijke hoeveelheid goud, wat suggereert dat Iran ook in de afgelopen maand weer veel goud heeft afgenomen. Dit kunnen we nog niet met zekerheid zeggen, totdat de officiële cijfers bekend zijn gemaakt. De cijfers van de laatste maanden laten in elk geval een stijgende trend zien, want in maart importeerde Iran al aanzienlijke meer goud dan in februari. Toen werd er $480 miljoen omgezet in fysiek goud.

De sancties tegen Iran hebben het Perzische land grotendeels afgesloten van het inteationale financiële systeem. Daaaast werd de export van ruwe olie bemoeilijkt, een serieus probleem voor een land dat sterk afhankelijk is van de export van olie. Door de boycot van Europa en de VS heeft Iran een zwakkere onderhandelingspositie gekregen ten opzichte van de landen die haar olie nog wel willen kopen. De import van $1,2 miljard aan fysiek goud vanuit Turkije in de maand april is volgens Gokhan Aksu van de Istanbul Gold Refinery een aanwijzing dat Iran een deel van haar opbrengsten uit olie wil omzetten in goud. Die verklaring legde Aksu af tegenover Goldcore.

Volgens de berichtgeving op Goldcore koopt ook de Iraanse bevolking ook meer goud, primair als bescherming tegen geldontwaarding en als bescherming voor hun gespaarde vermogen. De Iraanse rial heeft de laatste maanden veel van haar waarde verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Als gevolg daarvan zijn alle importgoederen steeds duurder geworden voor de Iraanse bevolking. In februari schreven we hier al over op Marketupdate.

Alteatieve betaalsysteem

Sinds de totstandkoming van het olie-embargo heeft Iran afspraken gemaakt met India en China om de olie af te rekenen in goud en in andere valuta. Ook heeft Iran noodgedwongen een alteatief betalingssysteem opgezet, nadat het werd afgesloten van het inteationale SWIFT betaalsysteem. Andrei Kostin van de Russische Vneshtorgbank (VTB) zakenbank bekritiseerde afgelopen vrijdag de sancties tegen Iran, omdat die in strijd zouden zijn met inteationale wetgeving. Het IMF zou namelijk staan voor een vrije handel tussen de landen die er lid van zijn (waaronder zowel de VS als Iran), terwijl de sancties juist als doel hebben Iran te isoleren van de inteationale markt.

Iran bouwt goudreserves op

Er wordt sinds al lang geen officiële data meer vrijgegeven over de goudreserve van de Iraanse centrale bank. Volgens de laatste telling van het IMF had Iran in 1996 iets meer dan 168 ton aan goud, maar die reserve zal nu waarschijnlijk veel groter zijn. In maart 2011 verklaarde Andrew Bailey van de Bank of England tegenover Financial Times dat Iran weer actief is met het kopen van goud. Dat zou ook blijken uit een diplomatieke 'cable' uit 2006 die Wikileaks heeft weten te bemachtigen. Iran zou sindsdien goud hebben gekocht om zich in te dekken tegen het risico van 'confiscatie van haar reserves'. De Financial Times schreef in 2011 dat Iran waarschijnlijk meer dan 300 ton aan fysiek goud bezit. Met de recente aankopen zou de goudreserve momenteel nog groter kunnen zijn dan de genoemde 300 ton, maar exacte data hebben we niet. De recente goudaankopen van Iran maken duidelijk dat het land anticipeert op grote veranderingen, of dat nou in eigen land of in inteationaal perspectief gezien moet worden.

Iran breidt goudreserves verder uit

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo