Iran repatrieert 13 ton goud uit Zuid-Afrika

Iran heeft 13 ton goud uit Zuid-Afrika over laten vliegen naar eigen land, zo bericht de Islamic Republic News Agency (IRNA). Het gaat om een gedeelte van de goudvoorraad waar Iran al langer over beschikte, maar dat door de Westerse sancties niet getransporteerd mocht worden. Door het akkoord dat Iran eerder dit jaar sloot omtrent haar nucleaire programma werden de sancties versoepeld en kon Iran het goud eindelijk terughalen naar de eigen centrale bank in Teheran.

De centrale bank maakte bekend dat het goud in vier tranches is teruggehaald uit Zuid-Afrika. Het laatste transport had een gewicht van 4 ton goud en werd in de nacht van dinsdag op woensdag afgeleverd bij de kluis van de Iraanse centrale bank. Het is niet duidelijk wanneer Iran dit goud gekocht heeft en welke prijs ervoor betaald is.

Twee jaar lang kon Iran vanwege de sancties niet beschikken over een deel van haar goudreserve en over een totaalbedrag van $100 miljard aan financiële activa. Iran werd uitgesloten van het SWIFT betalingssysteem, waardoor de handel met het buitenland werd verstoord. De goudreserve van Iran is een goed bewaard geheim. Sommigen beweren dat de voorraad ongeveer vergelijkbaar is met die van het Verenigd Koninkrijk (~300 ton), maar harde bewijzen daarvan ontbreken.

central-bank-iran

Iran repatrieert 13 ton goud uit Zuid-Afrika

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo