Japanners stappen in het Mitsubishi UFJ goud-ETF om zich te beschermen tegen de waardedaling van de munt. In de VS en in Europa lijkt men zich daar steeds minder zorgen om te maken, maar in Japan is het nog steeds een belangrijk agendapunt. De Mitsubishi UFJ Trust and Banking Corp lanceerde drie jaar geleden het eerste Japanse goud-ETF. Volgens Osamu Hoshi, algemeen manager van de bank, nadert hun goud-ETF qua volume het record dat vorig jaar oktober bereikt werd. De totale waarde van het fonds is dit jaar desondanks met 5% gezakt, een daling die volledig te wijten is aan de lagere goudprijs. In yen is de goudprijs dit jaar met 13% gezakt.
Bloomberg schrijft dat de voorraad goud van ETF’s wereldwijd al met 24% gekrompen is sinds het begin van dit jaar. Het lijkt erop dat 2013 het eerste jaar wordt waarin de ETF’s die fysiek goud aanhouden een krimp laten zien. Sinds de oprichting in 2003 groeiden de goud-ETF’s wereldwijd razendsnel in populariteit. Momenteel zit er volgens schattingen van Bloomberg nog 1.993,76 ton goud in de verschillende goud-ETF’s.
Japanners gaan voor (papier)goud
Japanse beleggers zien goud als een interessant instrument om vermogen te beschermen tegen inflatie. Door het soepele monetaire beleid van de Bank of Japan heeft de Japanse yen al meer dan 14% van haar waarde verloren tegenover de Amerikaanse dollar. Het Japanse goud-ETF van Mitsubishi UFJ is gekoppeld aan de goudprijs in Japanse yen, zoals die van minuut tot minuut tot stand komt op de Tokyo Commodity Exchange. Door de zwakke yen is de goudprijs in deze valuta veel minder hard gezakt dan de goudprijs in € of $. In deze relatief sterke valuta zakte de goudprijs dit jaar met 25%, maar in Japanse yen was het verlies slechts 12%.
Een hoge inflatieverwachting (3% in het tweede kwartaal) en een voortzetting van het soepele monetaire en fiscale beleid lokt steeds meer beleggers richting het goud-ETF. Beleggers willen graag blootstelling aan de goudprijs, maar hebben niet de behoefte om hun yen’s daadwerkelijk om te zetten in fysieke goudbaren en munten. Een goud-ETF is op papier gedekt door een bepaalde hoeveelheid goud, maar in het extreme geval kan een belegger meestal toch geen aanspraak maken op fysiek metaal.
Pensioenfondsen
Bloomberg weet te melden dat ongeveer de helft van de posities in het Japanse goud-ETF in handen zijn van particuliere beleggers. De andere helft behoort tot de portefeuilles van vermogensbeheerders, pensioenfondsen en buitenlandse beleggers. Het goud-ETF van Mitsubishi UFJ is met een handelsvolume van ¥7,23 miljard in mei het meest verhandelde grondstoffenfonds op de Japanse beurs.
De drempel om aandelen van het ETF in te ruilen voor fysiek goud ligt bij het Japanse ETF een stuk lager dan bij GLD. In Japan kan men al aandelen omwisselen bij een waarde vanaf 1 kilogram. Voor het GLD fonds ligt de grens veel hoger en is het inwisselen van aandelen voor fysiek goud voorbehouden aan zogeheten ‘Authorized Participants’. Dat zijn uitsluitend banken en brokers.
Japanners stoppen nog steeds geld in goud-ETF’s, in tegenstelling tot beleggers in Europa en de VS