Jeffrey Christian: “Zilverprijs kan snel gaan stijgen”

Bron: Holland Gold

Goud heeft het afgelopen jaar meer aandacht gekregen dan zilver, maar volgens analist Jeffrey Christian van de CPM Group is zilver momenteel nog interessanter. Hij verwacht dat de zilverprijs sterk kan stijgen door toenemende vraag vanuit de industrie. Hij verwacht dat de vraag naar het edelmetaal voor toepassing in zonnepanelen verder zal toenemen.

Ook merkt hij op dat de beleggingsvraag momenteel zeer laag is. Als die markt weer aantrekt kan dat een grote impact hebben op de zilverkoers. We hebben het hele interview bij Bloomberg voor u uitgeschreven.

De afgelopen jaren is zilver achtergebleven bij goud. We zagen de ratio oplopen tot 80:1.

Misschien heb je me verkeerd geciteerd. Ik ben nog steeds fan van goud en heb denk ik voor de komende jaren nog steeds een voorkeur voor goud. Maar ik denk dat zilver genegeerd is en de komende twee tot drie jaar een inhaalslag zal maken.

Goud heeft dus nog steeds jouw voorkeur. Maar laten we eens kijken naar het scenario voor zilver. Waar komt de extra vraag voor dit edelmetaal volgens jou vandaan?

Het is interessant om te zien dat de zilverkoers weer begint te stijgen. De prijs daalde van 2011 tot 2015 en bleef daarna zijwaarts bewegen tot halverwege dit jaar. De koers begint nu weer te stijgen, maar wat we zien is dat deze stijgt door een toenemende investeringsvraag (ETF’s). Ook trekt de futuresmarkt en de industriële vraag naar zilver aan.

De vraag naar fysiek zilver onder beleggers is in feite gedaald dit jaar, net als de vraag naar fysiek goud. Maar wat we zien is dat de prijzen stijgen, zelfs met een lagere vraag naar beleggingszilver. Dat suggereert volgens ons dat zodra de vraag naar fysiek zilver aantrekt we een aanzienlijke prijsstijging gaan zien.

Je hebt een waanzinnig cijfer voor ons, namelijk dat de investeringsvraag naar zilver in 2012 bijna 200 miljoen troy ounce was. Dit tegenover slechts 21 miljoen troy ounce vorig jaar. De investeringsvraag is in deze periode dus sterk afgenomen.

Een 90% daling van 2011 tot 2018 en waarschijnlijk nog 5 tot 6 miljoen ounce minder dit jaar…

Waarom is dat zo? Waarom verliezen mensen belangstelling voor zilver als belegging?

Er zijn hier verschillende dingen aan de hand. De eerste is dat de prijs maar bleef dalen. Veel investeerders geloofden dat de prijs alleen maar verder zou stijgen, terwijl de zilverprijs in 2011 piekte en in de jaren daarna scherp gedaald is. Ik denk dat beleggers daardoor gedesillusioneerd raakten. Zilver is niet echt een financiële asset. Het is echt een schizofreen metaal dat zowel beleggingsobject als industrieel metaal is, meer dan goud. We zien meer investeringsvraag in goud omdat dat echt een financieel instrument is. Mensen hebben zilver genegeerd. Ze zijn teleurgesteld geraakt door de onzinverhalen die verteld werden door promoters van zilver.

Is er teveel hype geweest in zilver?

Er is veel teveel hype geweest en een verminderde capaciteit om het goede van het slechte te onderscheiden. Wij doen onderzoek, we doen geen promotie of marketing. De meeste andere mensen die hun visie op zilver geven zijn marketingmensen en verkopers. Beleggers zijn klaar met het luisteren naar die verhalen. De vorige discussie over junior goudmijnaandelen, dat is hetzelfde als met beleggingszilver.

Laten we het eens hebben over de industriële vraag naar zilver. Het is een belangrijk industrieel metaal, waar komt de vraag momenteel vandaan?

Het zit eigenlijk overal. Bijna een derde deel is voor juwelen en andere zilveren ornamenten. Een deel is voor quasi beleggingen, een deel is voor religieuze objecten en een deel is decoratief. Maar je hebt ook veel zilver in elektronica. Door het grote prijsverschil tussen zilver, goud, platina en palladium is zilver het materiaal bij uitstek voor gebruik in elektronische apparaten. We zien ook een sterke groei in de zonnepanelenindustrie, waar zilver wordt gebruikt. De vraag naar het edelmetaal is daar de laatste 12 tot 15 jaar sterk gestegen.

En gaat dat toenemen, die vraag naar zilver voor zonnepanelen?

Het zal nog toenemen, maar het tempo neemt af. Je ziet wat substitutie richting andere metalen en een afname in de hoeveelheid zilver per product. Maar de realiteit is dat de zonnepanelenindustrie en de wereldwijde vraag naar zonnepanelen zo sterk groeien dat je de komende jaren ook een groei zult blijven zien in het gebruik van zilver voor zonnepanelen.

Laten we het snel nog even hebben over palladium. De palladiumprijs gaat richting een record van $2.000 per troy ounce. Is er meer opwaarts potentieel?

We denken dat er nog opwaarts potentieel is en verwachten dat de prijs in het eerste kwartaal van 2020 een piek zal bereiken. Daarna zal de prijs weer wat dalen. We zien wat zwakte in de markt en we zien ook substitutie naar andere metalen voor katalysatoren van auto’s. We zien toenemende zorgen bij sommige beleggers nu de palladiumprijs zo hoog staat ten opzichte van platina.

Er staan heel veel posities open op de NYMEX. Dat zal waarschijnlijk niet veel verder toenemen, het zal eerder dalen. We zien dus wel meer prijssterkte begin volgend jaar, maar afhankelijk van wat er gebeurt met de wereldeconomie en de vraag naar auto’s zien we de prijs pieken in het eerste kwartaal.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *