Jim Rickards voorziet eindejaarsrally goud

Volgens Jim Rickards, auteur van de boeken Currency Wars en Death of Money, hoeven we eind dit jaar geen renteverhoging van de Federal Reserve meer te verwachten. De markt schat de kans op een renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank in op honderd procent, maar zo lang de inflatie in een dalende trend blijft zal de Fed geen haast hebben om de rente te verhogen, aldus Rickards. En dat zou een nieuwe rally in goud kunnen ontketenen.

Ook verwacht Rickards dat de goudprijs naar $10.000 per troy ounce kan, omdat dat volgens hem de minimale prijs is waarbij er geen deflatie optreedt. Hij baseert dit cijfer op een berekening van de M1 geldhoeveelheid in de Verenigde Staten. Volgens een ruimere definitie van de geldhoeveelheid zou de goudprijs nog veel hoger kunnen zijn, aldus Rickards. Hieronder het interview met Daniela Cambone van Kitco.

Over de verwachte renteverhoging van de Federal Reserve

De markt verwacht dat de Federal Reserve de rente zal verhogen, wat betekent dat dit effect bij alle beleggingen al is ingeprijsd. Goud is iets gedaald door de verwachting van een renteverhoging, de obligatierente is wat gestegen… alles is geprijsd voor een renteverhoging. Maar wat als de Fed de rente niet verhoogt? Dan zullen al deze posities weer bijgedraaid worden. Dan zal goud stijgen, de euro stijgen en de dollar gaan dalen, de obligatierente dalen… Dat kan een nieuwe rally in goud veroorzaken.

In februari zei ik dat de Federal Reserve de rente wel zou verhogen in maart, terwijl de markt daar maar een 30% kans voor zag. Maar even later keerde de markt bij en gaf men opeens een 90% kans op een renteverhoging. Nu is de situatie precies omgekeerd en ik zal vertellen waarom.

De Fed heeft een dubbel mandaat, namelijk volledige werkgelegenheid en prijsstabiliteit. Die banengroei is al lang bereikt, want de werkloosheid staat op het laagste niveau in 17 jaar. Dat is dus geen afweging. Maar desinflatie is wel een serieuze zorg. De inflatie is al negen maanden op rij gedaald, van 1,9% naar 1,3%, verder weg van de doelstelling van de centrale bank. Er is nog één inflatiecijfer voor de Fed bijeenkomst en dat is op 30 november. Als het cijfer dan 1,3% of lager is, wat ik verwacht dat het zal zijn, dan is er geen kans dat de Fed de rente zal verhogen. En dan krijg je die complete ommekeer in de markt.

Over zijn koersdoel van $10.000 per troy ounce goud:

Dit cijfer is niet zomaar verzonnen en ik zei dit niet om aandacht of headlines in de kranten te krijgen. Het is de prijs die goud zou moeten hebben om deflatie te vermijden. Als je een goudstandaard had, of als je goud als referentiepunt zou gebruiken in een systeem met indirecte gouddekking, dan moet de goudprijs juist zijn ten opzichte van de hoeveelheid goud. De geïmpliceerde prijs van goud die niet deflatoir is ligt op $10.000 per troy ounce. En dat is een conservatieve schatting, want als je de M2 geldhoeveelheid zou gebruiken in plaats van de M1 en als je de dekking zou verhogen, dan kom je op $40.000 tot $50.000 per troy ounce.

Hoe ziet een wereld eruit waarin de goudprijs $10.000 is?

Als goud van $1.300 naar $10.000 gaat dan denken mensen misschien dat ze veel winst hebben, maar in feite zal het geld dan gewoon minder waard zijn. Het is dan gewoon een weerspiegeling van de inflatie. Dat is een wereld waarin je $12 betaalt voor een gallon benzine, $100 voor een troy ounce zilver, hogere grondstofprijzen, maar je behoudt dan je vermogen. Je zult misschien geen winst maken in reële termen, maar wel in nominale termen.