In Singapore is deze week een nieuwe locatie geopend die plaats biedt aan 200 ton zilver. Het gebouw vervult een groeiende behoefte aan veilige opslag voor fysiek edelmetaal. Ondanks een prijsdaling van 34% sinds het begin dit jaar is de belangstelling voor zilver onder vermogende Aziaten nog steeds groot. ETF’s die fysiek zilver aanhouden hebben nauwelijks edelmetaal verkocht, in tegenstelling tot goud-ETF’s als het GLD. Daar komt bij dat er steeds meer vermogende Aziaten zijn die fysieke edelmetalen als goud en zilver in hun portefeuille opnemen.
Singapore
Er worden steeds meer opslaglocaties voor edelmetalen gebouwd in Singapore. Nog niet zo lang geleden opende Deutsche Bank in het hypermoderne Singapore Freeport complex een opslagruimte voor 200 ton goud. Malca-Amit, de beheerder van vijf opslaglocaties in Singapore, wil de locatie van de nieuwe zilverkluis niet vrijgeven. Wel laat Joshua Rotbart van Malca-Amit weten dat de kluis al voor 30% gevuld is met zilver. De nieuwe opslaglocatie voor zilver staat niet op het Freeport complex, waar het bedrijf haar goud opslaat. “Die locatie zou te duur zijn om zilver in op te slaan. We moeten toch een oplossing vinden, want de vraag is groot”, aldus Rotbart.
Singapore is de laatste tijd snel uitgegroeid tot een belangrijke opslaglocatie voor edelmetalen. Dat is voor een deel te danken aan het feit dat de regering in 2012 een winstbelasting van 7% op edelmetalen geschrapt heeft. Sindsdien wordt er veel meer goud verhandeld en opgeslagen in het kleinste land van Zuidoost-Azië. Op dit moment verloopt ongeveer 2% van de wereldwijde goudhandel door Singapore, maar dat moet volgens de regering in de toekomst naar 15% stijgen.
Volgens Cap Gemini en de Royal Bank of Canada is het aantal zeer vermogende mensen in de Zuidoost-Aziatische regio het afgelopen jaar met 9,4% toegenomen. In 2012 telde deze regio naar schatting 3,68 miljoen individuen met een vrij besteedbaar vermogen van meer dan $1 miljoen.
Zilver-ETF’s
Volgens data van Bloomberg hebben alle zilver-ETF’s wereldwijd gezamenlijk 19.222 ton fysiek zilver in bezit, een toename van 1,6% ten opzichte van begin dit jaar. Dat is om twee redenen opmerkelijk. Ten eerste omdat goud-ETF’s wél metaal verkochten. Sinds het begin van dit jaar is de voorraad goud van ETF’s met 25% gekrompen tot 1.970 ton. De groei van zilver-ETF’s is ook om een tweede reden opmerkelijk: van alle 24 grondstoffen uit de Standard & Poor’s GSCI Index is zilver op dit moment de grootste verliezer.
“Zilver is vooral populair onder particuliere beleggers, terwijl goud vooral in het bezit is van institutionele beleggers”, aldus Rotbart. Blijkbaar zien zilverbeleggers de toekomst voor hun metaal zonnig in, want Malca-Amit overweegt zelfs een extra opslaglocatie voor zilver te bouwen in Hong Kong. Ook zou het bedrijf plannen hebben om extra opslagruimte voor goud te maken in het zwaar beveiligde Freeport complex bij het Changi vliegveld, gelegen aan de oostkant van Singapore.
Malca-Amit
In 2012 opende JP Morgan Chase al een opslaglocatie voor edelmetalen in Singapore. Dit jaar traden ook Deutsche Bank en UBS toe tot deze markt, door opslagruimte in Singapore te huren van Malca-Amit. In zowel Singapore als Hong Kong heeft Malca-Amit momenteel 1.000 ton opslagruimte voor edelmetalen. Het bedrijf heeft daarnaast opslaglocaties in New York, Zurich, Geneve, Londen en Bangkok die ze verhuurt aan banken, zo schrijft Bloomberg.
Deze foto’s van de nieuwe zilverkluis zijn afkomstig van Bloomberg