Ligt het goud van de Federal Reserve er wel?

De Federal Reserve in New York bewaart naar eigen zeggen ongeveer 6.200 ton goud in haar kluis onder Manhattan, maar ligt dat goud er nog wel? En hoe weten we zeker dat er niet meerdere claims op het goud rusten? De Wall Street Journal deed een rondvraag onder verschillende goudkenners en constateerde dat er nog steeds veel vragen zijn over de tweede grootste goudkluis in de Verenigde Staten.

In 2011 probeerde Ron Paul via de Gold Reserve Transparency Act (HR 1495) een volledige controle van de goudvoorraad van de New York Fed af te dwingen, maar dat voorstel haalde in het Congres geen meerderheid. Later publiceerde de centrale bank wel een lijst van goudbaren, maar die is voor een buitenstaander niet te controleren. “Alleen de medewerkers van de Federal Reserve kunnen bij het goud en de centrale bank heeft nooit aangetoond dat het er ook allemaal ligt”, zo verklaarde analist Ronan Manly van Bullionstar tegenover de Wall Street Journal.

Controle van de goudvoorraad?

In 2012 heeft er weliswaar een controle plaatsgevonden van de goudstaven van de Federal Reserve, maar dat was een test van ‘slechts’ 367 goudstaven. Dat lijkt veel, maar is het niet als je beseft dat er vele tienduizenden van dit soort goudstaven met een waarde van een half miljoen dollar per stuk in de kluizen van de Amerikaanse centrale bank liggen. Sindsdien controleren de accountants alleen of de verzegeling van de verschillende compartimenten van de goudkluis nog intact is.

Door het uitblijven van een uitvoerige controle blijven verschillende hardnekkige geruchten boven de markt hangen, zoals de theorie dat de Federal Reserve het goud verkocht of uitgeleend heeft om de goudprijs te onderdrukken. “Er moet wel haast een centrale bank zijn geweest die haar goud op de markt heeft gedumpt, omdat de goudprijs niet reageerde zoals ik had verwacht in de periode dat ik dat volgde. De meest waarschijnlijke verklaring daarvoor is het ingrijpen van de Federal Reserve”, zo beweert analist John Embry van het Canadese Sprott Asset Management, die tot 2014 ook een goudfonds runde.

Ook goudkenner James Turk heeft zijn bedenkingen over de goudvoorraden in de kluis van de New York Fed.“Het enige wat je kunt zien is de voorste rij goudstaven. Het is voor een buitenstaander niet te zien hoeveel rijen met goudbaren er achter elkaar liggen en hoe groot de ruimte is waar het opgeslagen ligt,” aldus Turk. Hij gelooft dat het meeste goud in de kluis van de centrale bank is uitgeleend aan andere partijen, die het op hun beurt ook weer hebben uitgeleend. Dat zou volgens hem betekenen dat er op papier veel meer goud verstrekt is dan wat er feitelijk in de kluis aanwezig is.

Van wie is het goud bij de New York Fed?

Sommige goudbeleggers zijn van mening dat de Federal Reserve in het geheim haar goudvoorraden aan marktpartijen ter beschikking stelt om de goudprijs te onderdrukken en de waarde van de dollar te verdedigen. Een woordvoerder van de Federal Reserve verklaarde tegenover de Wall Street Journal dat het goud bij de New York Fed geen eigendom is van de centrale bank en dat het daarom helemaal niet uitgeleend kan worden.

Het goud in New York is voor het grootste gedeelte eigendom van buitenlandse centrale banken, die $1,75 per goudstaaf betalen als ze het goud willen verplaatsen. De opslag van het goud wordt als een gratis dienst aangeboden door de Federal Reserve. Ondanks deze gratis dienstverlening zijn er steeds meer landen in de wereld die hun goud terughalen, waaronder ook Nederland en Duitsland. Nederland haalde bijna 120 ton goud terug naar eigen land, terwijl de Duitse Bundesbank in minder dan vijf jaar tijd 300 ton goud uit New York weghaalde.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Ligt het goud van de Federal Reserve er wel?

  • Poppenkast

    Het was en is vrij dom om het goud in de V.S. te bewaren. De V.S. heeft veel schulden en de politieke toestand is labiel. Inderdaad kan er claims liggen op het in bewaring gegeven goud. Ook is (tijdelijk?) uitgifte een risico factor. Wat 50 tot 70 jaar redelijk tot normaal was, is thans in veel gevallen achterhaalt. Dus terug met dat goud!

    Beantwoorden
    • Frank Knopers

      Toen WO2 uitbrak was het een verstandig besluit om het goud in veiligheid te brengen op de andere kant van de oceaan. Maar dat het daarna nooit is teruggehaald laat maar zien dat we nog steeds diep in de invloedssfeer van de Verenigde Staten leven. Je goud massaal terughalen is natuurlijk een soort motie van wantrouwen, dus dat zijn allemaal politieke besluiten. Als buitenstaander weten we niet welke belangen hier allemaal meespelen, maar ik vind het zeer onverstandig dat er nog steeds zoveel goud daar ligt.

      Straks wordt ‘Russische dreiging’ nog opgegeven als reden om het goud daar in Amerika te laten liggen! 😛

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo