De centrale bank van Oostenrijk gaf als toelichting dat het goud sneller en makkelijker te verhandelen is in tijden van crisis als het op een centrale handelslocatie (zoals Londen) opgeslagen ligt. Oostenrijk bezit sinds 2007 een constante goudvoorraad van ongeveer 280 ton. In het jaar 1999 was de goudvoorraad nog wat groter, ongeveer 400 ton (zie ook ons artikel over de Goudreserves van Europese landen van 1999 t/m 2011). Tussen 1999 en 2007 heeft het land onder het Central Bank Gold Agreement een gedeelte van de goudvoorraad van de hand gedaan.
Leasing
De Oostenrijkse centrale bank maakte bekend dat het haar goudreserve ook ter beschikking heeft gesteld voor leasing, al is niet duidelijk om hoeveel goud dat gaat. Het uitlenen van goud zou de Oostenrijkse centrale bank in de afgelopen tien jaar in totaal €300 miljoen hebben opgeleverd. Omdat tenminste een gedeelte van de Oostenrijkse goudvoorraad wordt uitgeleend kan de centrale bank daar niet vrij over beschikken. Er liggen meerdere claims op goud en het is de vraag hoe makkelijk de centrale bank deze claims kan 'afkopen' als het de goudstaven in de toekomst terug wil brengen naar eigen land.
De Oostenrijkse sociaaldemocraat Matznetter vroeg de centrale bank om een toelichting van het feit dat ongeveer 80% van de goudvoorraad in Londen opgeslagen ligt. Volgens Wolfgang Duchatczek, gouveeur van de Oostenrijkse centrale bank, is de centrale bank er altijd duidelijk over geweest dat het goud opgeslagen ligt in centrale handelscentra zoals Londen en Zwitserland.
Ruim 80% van Oostenrijkse goudreserve ligt in buitenland (Grafiek van Die Presse)