De stijging van de goudprijs zorgt voor een duidelijke toename in het aanbod van sloopgoud. Oude sieraden, munten en andere ornamenten die niet meer gebruikt worden komen door alle berichtgeving over de ontwikkeling van de goudprijs opeens weer tevoorschijn en worden bij een juwelier of een ander inkoopkantoor ingewisseld voor geld.
Door het toenemende aanbod van sloopgoud hebben ook de goudsmelterijen het weer erg druk. Na de topdrukte van 2009 tot en met 2012 volgde een rustige periode, omdat de daling van de goudprijs toen niet uitnodigde om oude sieraden te verkopen. Maar door de grootste prijsstijging in een half jaar sinds 1974 komen er weer veel oude sieraden terug op de markt.
“We kopen meer goud in dan we verkopen”, zo verklaarde juwelier Mark Williams uit Londen tegenover Bloomberg. “Wanneer de goudprijs stijgt en daar ook in de media over gesproken wordt, dan duiken mensen weer in de kastjes om oude sieraden in te leveren.”
Sloopgoud
Het sloopgoud is een belangrijke bron van aanbod in de goudmarkt. Volgens cijfers van de World Gold Council is ongeveer een derde van al het edelmetaal dat momenteel verkocht wordt afkomstig van gerecycled goud. De rest is ‘nieuw’ goud dat ergens in de wereld door een goudmijn is opgegraven.
Door de prijsdaling van de afgelopen jaren zakte het aanbod van sloopgoud in 2015 naar het laagste niveau in acht jaar. Maar dit jaar wordt er weer meer gerecycled. Voor sommige smelterijen is dat reden om hun productiecapaciteit verder uit te breiden. Baird & Co, inkoper van goud in het Verenigd Koninkrijk, heeft zelfs plannen om de smeltcapaciteit van 20 ton dit jaar met 50% uit te breiden.
“We hebben een deel van onze smelterij weer uit de mottenballen gehaald. Toen de prijzen lager waren hadden we moeite om genoeg materiaal aangeleverd te krijgen. Nu zien we twee keer zoveel volume als een jaar geleden”, zo verklaarde de directeur van het bedrijf, Tony Dobra, tegenover Bloomberg.
Aanbod sloopgoud neemt toe door stijging goudprijs (Grafiek via Bloomberg)
Brexit
Vooral na de Brexit kwam er opeens veel meer goud op de markt. Dat was niet alleen sloopgoud, maar ook meer aanbod van goudbaren en gouden munten. In het Verenigd Koninkrijk schoot de goudprijs omhoog tot 1.000 pond per troy ounce, het hoogste niveau in drie jaar. Dat was voor een aantal mensen reden om winst te nemen op het edelmetaal.
Ook bij Goudstandaard werd op dat moment veel meer goud ingekocht dan normaal. Maar toen de onrust over de Brexit weer ging liggen en de goudprijs op een hoog niveau bleef nam de belangstelling om goud te kopen ook weer toe.
Deze bijdrage wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor fysiek edelmetaal.
Wilt u meer informatie over goud kopen? Neem dan contact op via [email protected] of bel 088-4688488.