Meer stakingen in Zuid-Afrikaanse goudmijnen

In een mijn van het bedrijf Gold One deden zestig mijnwerkers afgelopen maandag ook al mee aan een illegale staking, waarbij ook oud-mijnwerkers betrokken waren die in jui ontslag kregen voor illegale stakingen. Bij deze kleine staking heeft de politie volgens Gold One traangas en rubberkogels afgeschoten. Volgens een Frans nieuwsagentschap zou de politie hierbij vier mijnwerkers hebben gedood.

De onrust begon enkele weken geleden, toen een staking in een platinamijn volledig uit de hand liep. De mijnwerkers zouden, gewapend met stokken en messen, de politiemacht bedreigd hebben. De politie schoot met scherp, waardoor 34 doden vielen en vele tientallen gewond raakten. Volgens het Britse Lonmin, dat zich vooamelijk bezighoudt met de winning van platina en de verwerking ervan, worden veel mijnwerkers met geweld onder de duim gehouden. Als de stakingen aanhouden zouden er in Zuid-Afrikaanse mijnen 40.000 banen op het spel gezet kunnen worden. Mijnwerkers zouden vaak bang zijn om weer aan de slag te gaan, omdat hun leidinggevenden niet willen instemmen met de loonverhoging die mijnwerkers hebben geëist en geweld gebruikt om ze onder de duim te houden.

Vijf hooggeplaatste ministers van de Zuid-Afrikaanse regering kwamen afgelopen maandag bij elkaar om het publiek en de investeerders ervan te overtuigen dat ze de situatie onder controle hebben. De minister van Arbeid heeft er vertrouwen in dat Lonmin en haar mijnwerkers spoedig een akkoord zullen bereiken. De minister van Grondstoffen zei dat de Zuid-Afrikaanse regering meer moet doen om mijnbouwbedrijven verantwoordelijk te maken voor het verbeteren van de slechte werk- en leefomstandigheden van de mijnwerkers.

Na het schietincident in de platinamijn werden de overlevenden vastgezet, omdat ze aansprakelijk werden gehouden voor het uit de hand laten lopen van de staking. Volgens een wet die stamt uit de tijd van de Apartheid kan een stakende menigte verantwoordelijk worden gehouden voor het uit de hand lopen van een staking en de gevolgen daarvan. Onder de Zuid-Afrikaanse bevolking was er fel verzet tegen het besluit om de mijnwerkers te berechten, wat de rechtbank ertoe deed besluiten een groep mijnwerkers vrij te laten.

Een jonge Zuid-Afrikaanse mijnwerker is van mening dat zijn werkgever nauw samenwerkt met de overheid, de politiemacht en de vakbond om de mijnwerkers onder druk te zetten. ''Ze zouden de mijnwerkers moeten beschermen, maar ze zijn tegen je'', zo verklaarde de man tegenover The Independent.

Mijnwerkers leggen het werk neer in een platinamijn van Lonmin (Afbeelding via The Guardian)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo