Mexico heeft slechts 4,82% van goudvoorraad in eigen land opgeslagen

Econoom en joualist Guillermo Barba houdt een eigen blog bij over goud en zilver en is op de Mexicaanse televisie te zien als financieel commentator. Enkele maanden heeft hij erover gedaan om details los te krijgen, want de Mexicaanse centrale bank weigerde keer op keer om informatie te verstrekken ten aanzien van de goudvoorraad van Mexico. Maar door een nieuwe wet die vorige week werd aangenomen mocht de centrale bank van Mexico de informatie niet langer geheim houden. Details over de Mexicaanse goudvoorraad zouden volgens Banxico ''schade kunnen toebrengen aan de financiële, economische of monetaire stabiliteit van het land''.

Toen de centrale bank toch met informatie over de brug moest komen werd het volgende duidelijk:

  • “At month’s end, April 2012, Banco de Mexico maintained a position in fine gold of 4,034,802 ounces, of which only 194,539 ounces are located in the territory of the United Mexican States.”  [nadruk door Guillermo Barba]
  • Banxico “has been informed and knows the specific location of the gold position that forms part of its reserve of Inteational assets”
  • The countries where these reserves are located are “United States of America, England and Mexico.”  And also, “the acquisitions of gold during March and April 2012 are under custody in England”. 
  • And besides, it is precisely there in “the city of London, England, where more than 99% of the gold which the Bank of Mexico maintains outside the country is presently under custody…”

Goudreserve Mexico voor 4,82% opgeslagen in eigen land

De goudvoorraad van Mexico heeft een omvang van omgerekend 125,5 ton, waarvan omgerekend slechts 6,05 ton (4,82%) ligt opgeslagen binnen de landsgrenzen van Mexico. In het laatste rapport van Banxico stond dat de centrale bank van Mexico niet overweegt om haar goudvoorraad te verplaatsen. In het rapport staat (vertaald) de volgende zin: “De Bank of England is één van de meest belangrijke bewaarders van goud ter wereld. Door de goudreserve op deze locatie aan te houden kunnen we de opslagkosten en transactiekosten van de goudvoorraad minimaliseren .” [nadruk door Guillermo Barba]

Het is opvallend dat Mexico ervoor kiest om haar goudreserve vrijwel volledig op te slaan in Londen en New York. Het argument van lagere transactiekosten is misschien nog wel te begrijpen, mocht de Mexicaanse centrale bank ooit plannen hebben om een deel van het goud te verkopen. Maar opslag is iets wat een centrale bank natuurlijk prima zelf kan doen. In 2011 liet Banxico weten dat het niet mogelijk is om aan te geven hoeveel goudbaren ze exact heeft gekocht. Volgens Guillermo Barba kan dat erop wijzen dat het goud gekocht is via zogeheten 'bullion banks', waarbij niet zeker is of er daadwerkelijk goud gekocht is. Volgens de Mexicaanse joualist is het ook mogelijk dat de Mexicaanse centrale bank een 'unallocated account' heeft in Londen, bestaande uit claims op een bepaalde hoeveelheid goud en niet uit het goud zelf.

Barba pleit ervoor dat het grootste gedeelte van de goudvoorraad in eigen land wordt aangehouden, omdat alleen op die manier zeker is dat Mexico ook echt over dat goud beschikt. President Hugo Chavez besloot vorig jaar om 85% van de totale goudvoorraad van Venezuela naar eigen land te brengen. In totaal werd er toen voor 160 ton aan goudstaven overgebracht vanuit Londen.

Nederlandse goudvoorraad

Heel veel landen hebben net als Mexico een groot gedeelte van hun goudvoorraad elders opgeslagen, vooamelijk in Londen en New York. In een uitzending van Nieuwsuur werden de goudstaven in de kelder van de Nederlandsche Bank in beeld gebracht. Met wat rekenwerk wist Jaco te achterhalen dat minder dan 10% van de totale Nederlandse goudvoorraad in ons eigen land ligt opgeslagen. De rest van het goud ligt verspreid opgeslagen in Londen, New York en Canada. In de jaren dertig van de vorige eeuw werd een groot gedeelte van onze goudvoorraad daarheen gebracht met het oog op een mogelijke Duitse inval. Sindsdien ligt het goud daar nog steeds en rijst de vraag of we het goud niet beter zelf kunnen opslaan in eigen land. Lees hier het artikel waarin Jaco Schipper uitrekent dat inderdaad iets minder dan 10% van het Nederlandse goud in Amsterdam opgeslagen ligt bij de DNB.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo