Libische onderzoekers geloven dat er meer dan $1 miljard aan goud, diamanten en cash opgeslagen ligt bij een viertal banken en twee beveiligingsbedrijven in Zuid-Afrika. Deze grote vondst is overigens nog maar een fractie van het totale vermogen van Gaddafi, dat geschat wordt op $80 miljard. De onderzoekers hebben al gesproken met de Zuid-Afrikaanse president Zuma en zijn minister van Financiën Gordhan. De onderzoekers introduceerden zichzelf als vertegenwoordigers van de Libische regering, in het bijzonder de afdeling die over de schatkist gaat.
De onderzoekers kregen vertrouwelijke informatie van Abdullah al-Senussi, het voormalige hoofd van de Libische inlichtendienst. In maart 2012 werd al-Senussi gearresteerd voor misdaden tegen de menselijkheid. Hij zit momenteel gevangen in Libië, waar hij zijn rechtszaak afwacht. Het onderzoeksteam wilde geen interview geven, maar verklaarde dat ze de taak gekregen had om “names het Libische volk in Afrika op zoek te gaan naar de bezittingen die toebehoren aan de bevolking”.
Brieven
Er zouden brieven zijn gevonden die verstuurd zijn tussen de Libische en Zuid-Afrikaanse ministeries van Justitie en Financiën. In de brieven wordt medewerking gevraagd in het traceren en veiligstellen van “vermogen dat gestolen of illegaal verkregen was en vermogen dat verborgen werd in Zuid-Afrika en haar buurlanden door Gaddafi, zijn familie en andere vertrouwenspersonen”.
In november 2012 openden de Libische onderzoekers de jacht naar het verstopte vermogen van kolonel Gaddafi. Eén van de banken werd getraceerd aan de hand van bankafschriften die in Libië gevonden zijn en die op naam stonden van Gaddafi’s oom Abdulhafid Ahmed el-Gaddafi.
Olie voor goud
De Libische kolonel Gaddafi maakte plannen voor een goud gedekte Afrikaanse valuta. Daarover voerde hij al gesprekken met verschillende Afrikaanse regeringsleiders. De Libische kolonel wilde zijn olie niet langer afrekenen in dollars, maar in goud. Volgens sommigen is dat de werkelijke reden voor de omverwerping van zijn regime. Libië bezat op dat moment een goudvoorraad van 144 ton. Om het geheugen op te frissen: een video van Russia Today van mei 2011.
Gaddafi wilde een goudgedekte munt invoeren op het Afrikaanse continent