Mislukte aanval op zilver: meer dan 100 miljoen ounce gedumpt zonder effect

Op de termijnmarkt voor zilver kunnen handelaren contracten kopen en verkopen met beloftes om in de toekomst zilver te leveren. In deze markt wordt er veel meer zilver op papier aangeboden dan er feitelijk beschikbaar is, omdat veel handelaren op de termijnmarkt geen belangstelling hebben voor de levering van het metaal en gewoon willen speculeren op een koersbeweging en daar geld aan willen verdienen. Ze weten dat er met cash veel contracten afgehandeld kunnen worden, waardoor er bijna geen beperking is aan de hoeveelheid zilvercontracten die uitgeschreven kunnen worden.

De termijnmarkt voor zilver bepaalt de spotprijs, de prijs die wereldwijd als uitgangspunt wordt genomen voor het bepalen van de inkoop- en verkoopprijs van zilveren munten en baren. Op de termijnmarkt voor zilver doet zich het bijzondere fenomeen voor van een zeer sterk geconcentreerde shortpositie. De zakenbanken JP Morgan en HSBC hebben een dusdanig grote shortpositie in de zilvermarkt dat ze er belang bij hebben om de prijs laag te houden. Afgelopen week steeg de zilverprijs behoorlijk, waardoor er meer druk kwam te staan op de partijen aan de shortzijde van de markt. Om te voorkomen dat de stijgende zilverprijs meer speculanten aantrekt, en de prijs richting de $40 per ounce gaat, grepen niet nader gespecificeerde short partijen in. Waarschijnlijk is het het werk geweest van JP Morgan en HSBC, omdat die de slagkracht hebben om zulke enorme hoeveelheden contracten aan te bieden op de zilvermarkt.

Manipulatie in de zilvermarkt

Het aanbieden van een grote hoeveelheid zilvercontracten in een tijdsbestek van enkele minuten is normaal gesproken niet de manier om de beste prijs te krijgen voor de stukken. Dit gedrag past dus niet bij een rationele belegger of speculant, waardoor we sterk het vermoeden krijgen dat de short partijen een andere agenda volgen die erop gericht is de prijs van zilver te onderdrukken. Net als bij goud zien we van tijd tot tijd opvallend sterke correcties, die zich vaak concentreren rondom de publicatie van belangrijke macro-economische data of voorafgaand aan het aflopen van de optiecontracten op goud en zilver. Door de prijs te onderdrukken raken onvoorzichtige beleggers gefrustreerd, omdat ze onvoldoende rekening hebben gehouden met de sterke koersbewegingen in de papieren markt van edelmetalen.

Aanval duurde zes minuten

De aanval op vrijdag begon om 12:47 Canadese tijd (UTC-7, MST), toen er in één minuut ongeveer 4.000 contracten zilver werden aangeboden. Elk contract heeft een omvang van 5.000 troy ounces zilver, wat met een spotprijs van $35 goed is voor een totaal van $175.000 aan zilver. In de vijf minuten die daarop volgden stroomden er nog meer contracten richting de markt: respectievelijk 2.500, 1.800, 3.200, 3.000, 2.900 en 3.100 contracten voor de volgende vijf minuten. Daaa zakten het volume ineens weer terug naar het normale niveau van die dag, dat een factor dertig lager lag dan het volume tijdens deze aanval op zilver. In totaal werden er in slechts zes minuten tijd beloftes op zilver ter grootte van 20.500 contracten (omgerekend 102,5 miljoen troy ounce) aangeboden op de markt. Om dit in perspectief te plaatsen: over heel 2010 kwam er een recordhoeveelheid van iets meer dan 1 miljard troy ounce aan fysiek zilver op de markt, waarvan ruim 700 miljoen uit mijnen en de rest uit recycling en strategische verkopen. Het is onmogelijk dat de partijen die deze contracten op de termijnmarkt hebben aangeboden ooit fysiek zilver kunnen leveren, want zoveel is er simpelweg niet te krijgen tegen de huidige spotprijs van ongeveer $35 per troy ounce.

Geen grote daling in de zilverprijs

Normaal gesproken gaat een dumping van termijncontracten met deze omvang gepaard met een verticale lijn naar beneden voor de zilverprijs, maar dat gebeurde vrijdag niet. De prijs zakte wel een klein beetje weg, maar er waren genoeg kopers op de markt om deze plotselinge toename van papieren zilver op te vangen. Kort daaa herstelde de markt weer en bleef de door de short partijen gewenste verkoopgolf uit. Hieruit kunnen we opmaken dat de opwaartse beweging in zilver momenteel erg sterk is en dat deze nog niet gebroken is. Ook kunnen we concluderen dat de short partijen in de toekomst veel hoger moeten inzetten om de markt eruit te bluffen. De zilverprijs sloot vrijdag weliswaar met een verlies van $0,20, maar dat verlies had nog veel groter kunnen zijn gezien deze dumping van contracten. Onderstaande grafiek laat de ontwikkeling van de spotprijs van zilver zien, samen met het volume van contracten dat aangeboden werd gedurende de dag. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

De mislukte aanval in de termijnmarkt voor zilver op vrijdag 24 februari 2012 (Bron: SilverDoctors)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo