Analisten Nic Brown en Bernard Dahdah van Natixis schetsen in het nieuwste grondstoffenrapport van de bank een somber scenario voor zilverbeleggers. In het basis scenario gaan ze uit van een prijs van $18,60 per troy ounce voor dit jaar en $15 per troy ounce in 2015, maar het is ook mogelijk dat de prijs nog verder onderuit gaat. De analisten zien een neerwaarts prijsrisico als beleggers zilver-ETF’s in de verkoop doen.
Productiekosten
Brown en Dahdah wijzen erop dat het verschil tussen de marktprijs en de productiekosten voor zilver nog steeds veel groter is dan voor goud, waardoor er voor zilver een veel groter neerwaarts prijsrisico is. De all-in sustaining costs (AISC) voor de productie van een troy ounce goud ligt ongeveer op $1.100, terwijl de actuele goudprijs net iets onder de $1.300 ligt. Voor zilver schatten de twee analisten de kostprijs op slechts $7 per troy ounce, terwijl de wereldwijde marktprijs net onder de $20 per troy ounce ligt.
De twee analisten schrijven in het grondstoffenrapport dat exchange-traded funds gezamenlijk over 19.700 ton zilver beschikken, bijna 80% van de totale wereldwijde productie van zilvermijnen in 2012. Als de vlucht uit ETF’s – zoals we die vorig jaar zagen bij goud – zich dit jaar voordoet bij zilver, dan kan de prijs scherp omlaag gaan. Deze nieuwe bron van aanbod kan de zilverprijs dit jaar omlaag brengen tot $15 per troy ounce. Volgend jaar kan de prijs in dat geval verder dalen tot $10 per troy ounce.
Beleggers blijven zilver kopen
De grote vraag is hoe waarschijnlijk het is dat beleggers de zilver-ETF’s dit jaar massaal de rug toe zullen keren. Vorig jaar daalde de zilverprijs met 38%, maar bleef de totale voorraad fysiek zilver in exchange-traded funds op peil. Ook verkocht de US Mint vorig jaar een recordhoeveelheid zilveren munten, wat blijk geeft van een vrij positief sentiment onder zilverbeleggers.
Het geduld van beleggers die de afgelopen jaren zilver hebben gekocht wordt behoorlijk op de proef gesteld. Vorig jaar werd de prijsdaling nog aangegrepen als een mooie gelegenheid om zilver te kopen, maar zal men daar nog steeds zo over denken als de prijs dit jaar opnieuw daalt? Dat is de grote vraag waar niemand het antwoord op heeft.
De afgelopen jaren was het aanbod van zilver uit mijnen en uit recycling gecombineerd veel groter dan de industriële vraag. Beleggers kopen ieder jaar het verschil tussen de industriële vraag en het totale wereldwijde aanbod op. Is de vraag naar fysiek zilver groot, dan drijft dat de prijs op, maar als de vraag terugvalt kan de prijs ook snel zakken. Zilver is daarom een vrij speculatieve belegging.
Positief
Naast het sombere scenario dat hierboven geschetst wordt heeft Natixis ook een positief scenario voor zilver op papier gezet. Als de geopolitieke situatie in de wereld minder stabiel wordt en de economische vooruitzichten verslechteren kan de vraag naar zilver juist toenemen. In dat geval kan de zilverprijs dit jaar naar $28 en volgend jaar naar $37 per troy ounce stijgen. Het zijn twee uitersten die Natixis bank voorspiegelt, maar welk scenario acht u het meest waarschijnlijk?
Natixis houdt rekening met een zilverprijs van $10 in 2015