Philip Klapwijk: “Shanghai Gold Exchange overschat Chinese vraag naar goud”

Volgens analist Philip Klapwijk van Precious Metals Insights zijn de cijfers van de Shanghai Gold Exchange niet te vergelijken met de totale vraag naar fysiek goud in China. Dat zei de analist tijdens het 2015 Reuters Global Gold Forum in een vraaggesprek over de Chinese goudmarkt.

“De opnames van goud uit de Shanghai Gold Exchange (SGE) laten het grote plaatje zien van de fysieke ‘vraag’. Ze geven niet per definitie een indicatie van de totale vraag naar juwelen, beleggingsgoud of industriële vraag naar goud. Dit komt omdat een groot deel van de opnames uit de SGE enkel en alleen gebruikt wordt voor financiering en andere doeleinden die niet equivalent zijn aan reële consumptie. Daarom is het zeer misleidend te vertrouwen op de SGE opnames om de omvang en de verandering van de werkelijke vraag naar goud in China te bepalen. In 2013 was de totale opname van goud uit de SGE bijvoorbeeld 2.197 ton en in 2014 was dat 2.102 ton. Beide cijfers overschatten de werkelijke vraag naar goud in China, net zoals ze de werkelijke daling van de verkoop van gouden juwelen en met name goudbaren in China onderschatten.” 

Goud gebruikt voor financiering

Omdat een groot deel van de opnames van goud via de Shanghai Gold Exchange wordt gebruikt voor financiering vertroebelt het cijfer de daadwerkelijke vraag naar gouden munten, goudbaren, juwelen en andere ornamenten die als goudbelegging aangemerkt kunnen worden. Over het gebruik van goud als middel voor financiering zei analist Klapwijk het volgende:

“Het gebruikt van goud voor financiering… een soort van goud carry trade… is zich de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. In het schaduw banksysteem maakt men dankbaar gebruik van de beschikbaarheid van goud tegen een verhoudingsgewijs lage rente in vergelijking met gewone renminbi leningen. Dat blijkt ook uit het feit dat het opgegeven volume van goudleningen onder de leden van de SGE in totaal meer dan 1.100 ton groot was. Naar mijn weten is dat volume in 2014 nogal toegenomen. Het is belangrijk om te weten dat vrijwel al deze goudtransacties gehedged worden… het is niet om te speculeren op de goudprijs. Spreads op leningen in het schaduw banksysteem zijn zodanig groot dat tussenpersonen hun blootstelling aan de goudprijs kunnen indekken en nog steeds grote winsten kunnen boeken.”

china-gold-barsChinees Nieuwjaar

Klapwijk kreeg de vraag of er naar aanleiding van het Chinese Nieuwjaar veel meer goud verkocht is dan tijdens eerdere jaarwisselingen op de Chinese kalender. Traditioneel is dit een periode waarin Chinezen meer goud kopen. Philip Klapwijk zei daar het volgende over:

“Er was inderdaad sprake van substantiële aankopen van goud, voornamelijk de aankoop van gouden sieraden in de aanloop en zelfs tijdens het Chinese Lunar Nieuwjaar. De impact op de goudmarkt is inmiddels grotendeels voorbij… totdat de voorraden weer aangevuld worden. Vergeleken met het vorige Chinese Nieuwjaar heb ik het gevoel dat de vraag naar goud wat is toegenomen, maar het totaal lag ruim onder het uitzonderlijk hoge niveau van dezelfde periode in 2013. De premie op goud op de SGE gaf hier ook al wat inzicht in… $3 tot $6 per troy ounce is substantieel minder dan wat we zagen in de aanloop naar het Chinese Nieuwjaar in 2013, toen we premies in de dubbele cijfers zagen.”

Over de daling van de vraag naar goudbaren zei de goudanalist van Precious Metals Insights het volgende:

“De vraag naar goudbaren en ornamenten was zwak. dat komt vooral door het gebrek aan belangstelling bij beleggers en door de anti-corruptie campagne in China. De bulk van de vraag is in de vorm van 99,99% zuivere gouden juwelen. Chinezen zien dat zowel als juweel als investering, omdat de premie op 99,99% goud laag is en het gemakkelijk weer te verkopen is. Ik zag laatst een gouden ketting te koop voor 261 renminbi per gram, dat was slechts marginaal hoger dan de goudprijs van die dag. Een dergelijk model ketting moet een hoge omzet genereren.”

Goud als veilige haven?

Philip Klapwijk kreeg ook de vraag voorgelegd of Chinezen goud nog steeds zien als veilige haven. Hij gaf de volgende verklaring:

“De daling van de goudprijs van de afgelopen jaren wat glans van goud heeft weggehaald. Echter is de impact daarvan op de verkoop van gouden juwelen marginaal geweest. Voor goudbaren is het een ander verhaal, zoals blijkt uit de cijfers van 2014. Die halveerden van jaar op jaar.”

philip-klapwijk

Philip Klapwijk: “Shanghai Gold Exchange overschat Chinese vraag naar goud”

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo