Polen verdubbelt goudvoorraad naar 228 ton

Polen heeft in minder dan een jaar tijd haar goudvoorraad verdubbeld, zo maakte de centrale bank eerder deze maand bekend. Sinds het begin van dit jaar heeft de centrale bank 100 ton goud gekocht, terwijl ze vorig jaar al 25,7 ton aan haar reserves toevoegde. Bijna de helft van dit goud zal vanuit de Bank of England worden overgebracht naar de Poolse centrale bank.

Deze aankondiging van de Poolse centrale bank is opmerkelijk, omdat het niet vaak voorkomt dat een land zoveel goud koopt. Vorig jaar werd Polen weer actief op de goudmarkt, maar toen ging het om bescheiden aankopen van een paar ton per maand. Met een verdubbeling van de goudvoorraad naar 228,6 ton klimt Polen in één keer van de 34e naar de 22e plaats van landen met de grootste goudreserves.

Polen breidt goudvoorraad uit

Vorig jaar besloot de Poolse centrale bank haar goudvoorraad voor het eerst in twintig jaar uit te breiden. Het was toen nog gissen naar de reden om goud te kopen, maar nu speelt de centrale bank open kaart. In een persbericht op haar website schrijft ze dat goud de ‘ultieme reserve’ is van alle reserves en dat het als een ‘anker van vertrouwen’ dient. Ook zegt de centrale bank dat de goudvoorraad kan dienen als bescherming tegen geopolitiek risico’s.

De centrale bank noemt ook andere redenen om goud te kopen. In het persbericht schrijft ze dat de Poolse goudvoorraad relatief laag was ten opzichte van het gemiddelde van alle centrale banken (10,5%) en ver beneden het gemiddelde van Europese centrale banken (20,5%). Met de aankoop van ruim 100 ton komt de goudvoorraad van Polen weer in lijn met die van andere landen.

Repatriëring

De aankoop van meer dan 100 ton goud is opmerkelijk, maar even noemenswaardig is het besluit om de helft van het edelmetaal in eigen land te bewaren. Tot voor kort lag de goudvoorraad van Polen bij de Bank of England, maar om geopolitieke reden zal de helft naar eigen land worden overgebracht. In juni heeft de Poolse centrale bank al een inspectie laten uitvoeren om de kwaliteit van de goudbaren in Londen te verifiëren.

Dat Polen de helft van haar goudreserve weghaalt uit Londen en naar eigen land brengt is veelzeggend. We kunnen hieruit concluderen dat het land klaarblijkelijk geen grote dreiging vanuit het buitenland verwacht. Sterker nog, er valt iets voor te zeggen om goud weg te halen bij de Bank of England. Vorig jaar lukte het Venezuela bijvoorbeeld niet om haar goud uit Londen op te halen. De Poolse centrale bank (NBP) schrijft er het volgende over.

“Het strategische karakter van goudreserves vereist planning op lange termijn. Daarom streven centrale banken er gewoonlijk naar de opslaglocaties van hun goudreserves te diversifiëren, ook om het geopolitieke risico te beperken, wat bijvoorbeeld zou kunnen resulteren in het verliezen van toegang tot of beperking van de beschikbaarheid van goudreserves in het buitenland.

Vanwege een aanzienlijke toename van onze goudreserves en rekening houdend met de praktijk van andere centrale banken, besloot de directie van de NBP om de helft van de huidige goudreserves (ongeveer 100 ton) over te dragen aan de kluis van de NBP. Deze transactie is al aan onze partners bij de Bank of England doorgegeven en zal worden uitgevoerd volgens het schema dat de beveiliging van deze operatie garandeert.”

Centrale banken kopen goud

Steeds meer centrale banken zoeken hun toevlucht in goud. Geopolitieke onzekerheid en zorgen over de stabiliteit van het monetaire en financiële systeem zijn de belangrijkste redenen om goud te kopen. Vorig jaar kochten centrale banken wereldwijd het meeste goud in vijftig jaar en dit jaar lijken ze er nog een tandje bij te zetten. Hongarije verraste met de repatriëring en vertienvoudiging van haar goudvoorraad. Polen lijkt nu dat voorbeeld te volgen.

Dit artikel verscheen eerder op Goudstandaard




Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *