Productiefoutje bij Krugerrand munten uit 2011 bevestigd

De Zuid-Afrikaanse Munt, die al sinds 1967 in opdracht van de regering gouden Krugerranden produceert, heeft de problemen erkend in een recent uitgegeven persbericht. In het persbericht lezen we dat de productiefout alleen gemaakt is bij de productie van de zogeten 'proof' munten, de munten die in de hoogste kwaliteit en in gelimiteerde oplage worden geslagen. De 'proof' munten dragen een hogere premium en zijn vooral voor de verzamelaars interessant. Het gaat dus maar om een fractie van het totale aanbod aan 2011 Krugerrand munten, want de munten die op de meeste websites worden aangeboden zijn de reguliere 'bullion' exemplaren die een vrij lage premie hebben boven de spotprijs.

Verschillende blanks

De Zuid-Afrikaanse Munt heeft onderzoek gedaan naar alle munten die zijn geproduceerd tussen 1 april 2010 en 31 oktober 2011. Na die periode werd een nieuwe kwaliteitscontrole in werking gesteld. Uit het onderzoek bleek dat er gedurende de onderzochte periode 'blanks' (de gouden schijfjes waar de munt van geslagen wordt) met verschillende afmetingen zijn aangeleverd door de Zuid-Afrikaanse Munt. Het blijft voor ons een raadsel hoe er bij de productie van zulke waardevolle muntstukken fouten kunnen worden gemaakt die twee maanden aanhouden. Fouten zijn menselijk, maar we verwachten dat er bij de productie van gouden munten enige vorm van kwaliteitscontrole is die de afwijkende muntstukken er tijdig uit kan halen.

Productiefout

We gaan ervan uit dat het een productiefout betreft en dat er geen opzet in het spel is geweest. Het zou namelijk wel heel erg naïef zijn om te denken dat de productie van te lichte of te kleine muntstukken niet zou worden opgemerkt door de klanten. Vooral met 'proof' munten, die vooamelijk gekocht worden door goed geïnformeerde verzamelaars, zou dat geen handige zet zijn geweest. Aan de andere kant weten we ook niet precies hoe groot of klein de afwijkingen waren in de gouden muntstukken die tussen april en mei 2011 geslagen zijn. Mogelijk zijn de afwijkingen zodanig klein dat de meeste mensen het niet eens zouden opmerken.

De Zuid-Afrikaanse Munt heeft toegezegd dat het de betreffende 'proof' Krugerranden zal inruilen voor nieuwe exemplaren, mochten klanten daar behoefte aan hebben. Volgens de Sunday Times hebben goudhandelaren vorig jaar de Zuid-Afrikaanse Munt al benaderd, nadat ze zelf tot de conclusie waren gekomen dat bepaalde Krugerranden niet voldeden aan de specificaties.

Krugerrand

De Krugerrand wordt geslagen in vier verschillende formaten, waarbij het bekendste 1 troy ounce type een diameter heeft van 32,77 mm, een dikte van 2,84 mm en een gewicht van 33,93 gram. De munt is zwaarder dan 1 troy ounce, omdat er naast goud ook een klein beetje koper in de munt verwerkt zit. Dit geeft de Krugerrand een oranje tint en maakt de munt minder kwetsbaar. Een pure gouden munt is zachter en daardoor kwetsbaarder voor krassen of vervorming. Door wat koper aan de munt toe te voegen wordt deze steviger en beter bestand tegen krassen. De Krugerrand heeft een goudgehalte van 91,67%. De specificaties van de gewone 'bullion' munten en de 'proof' stukken zijn identiek, maar de afwerkingsgraad van de proof munten is hoger.

Een 'proof' Krugerrand uit 1968

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo