Rabobank: “Goud is zeepbel die uiteen zal spatten”

Goud is een zeepbel die uiteen zal spatten, zo schrijft Han Dieperink, directeur beleggingsbeleid van de Rabobank, in een nieuwe update over de financiële markten. Hij verwacht een daling van de goudprijs tot minder dan $500 per troy ounce, aanzienlijk lager dan de actuele koers van ongeveer $1.330 per troy ounce.

Dieperink baseert zijn scenario niet op het feit dat centrale banken voor het eerst in decennia weer goud kopen en dat de rente in de hele menselijke geschiedenis nog niet zo laag is geweest als nu, maar op het koersverloop dat volgens hem erg veel weg heeft van een bubbel. Dat illustreert hij aan de hand van onderstaande grafiek.

goud-zeepbel

Dieperink schrijft dat de gemiddelde goudprijs, gecorrigeerd voor inflatie, de afgelopen honderd jaar steeds rond de $400 per troy ounce lag. Dit gegeven, gecombineerd met het koersverloop van de afgelopen tien jaar, is volgens hem genoeg reden om goud als een bubbel te bestempelen. Hij projecteert het klassieke koersverloop van een bubbel en ziet de prijs daarbij verder dalen tot dat ‘historische gemiddelde’ van minder dan $500 per troy ounce.

Tot op heden heeft Dieperink ongelijk gekregen, want eind vorig jaar zei hij in een gesprek met BNR Nieuwsradio ook al dat de goudprijs naar $500 zou dalen. De prijs zat toen in een neerwaartse trend en schommelde op dat moment rond de $1.060 per troy ounce, het laagste niveau in bijna vijf jaar tijd.

Rabobank blijft negatief over goud

Terwijl analisten van de ABN Amro, JP MorganCredit Suisse en tal van andere banken hun negatieve koersdoelen aanpasten op een nieuwe werkelijkheid van nog meer monetaire verruiming bijt de analist van de Rabobank zich nog steviger vast in zijn zeepbeltheorie. “Ben ik nou zo slim, of zijn die anderen nou zo dom?”, om de legendarische woorden van Louis van Gaal maar eens te gebruiken.

rabobank-kantoorHet knappen van de goudzeepbel laat kennelijk nog even op zich wachten, want de goudprijs is sinds het begin van dit jaar met meer dan 25% gestegen. Dieperink is het er met zijn collega analisten van andere banken over eens dat negatieve rente, het Britse referendum en de algemene angstgevoelens hebben gezorgd voor een veel hogere goudprijs, maar hij gelooft blijkbaar niet dat dit een blijvend effect zal hebben op de prijs van het edelmetaal.

Goud is geen grondstof

Het argument dat de goudprijs niet langdurig onder de productiekosten van gemiddeld $850 per troy ounce kan dalen is volgens Dieperink niet relevant, gezien de grote voorraden bovengronds goud. Hier maakt Dieperink naar onze mening een denkfout, omdat goud niet zomaar een grondstof is.

Goud is voor centrale banken en voor een groot deel van de wereldbevolking eerder een vorm van vermogen dan een grondstof. Het heeft tenslotte maar heel weinig nuttige industriële toepassingen. Die grote bovengrondse voorraden van goud bestaan al honderden jaren en groeien elk jaar weer door productie van goudmijnen, maar dat maakt het edelmetaal niet minder waardevol.

Integendeel, in een wereld van negatieve rente en toenemend wantrouwen ten aanzien van overheden en centrale banken neemt het vertrouwen in goud juist toe. Rusland, China en andere centrale banken kopen geen goud om te speculeren op een nieuwe bubbel, zij kopen het als een vorm van vermogen naast hun valutareserves.

Vlucht naar veilige haven

Het vermogen in de wereld is op zoek naar een veilige haven en het aantal alternatieven wordt steeds kleiner. Als je goud ziet als een bubbel, dan zijn staatsobligaties dat ook. Want waarom zou je een steeds hogere prijs betalen voor een obligatie, als de verwachten cashflow nul of zelfs negatief is…



Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *