De goudprijs gedraagt zich de laatste jaren anders dan wat je op basis van de gangbare economische theorieën mag verwachten. De laatste twee renteverhogingen van de Federal Reserve zorgden namelijk voor een flinke stijging van de goudprijs, terwijl een stijgende rente in veel economieboeken juist wordt uitgelegd als zeer negatief signaal voor goud.
Sinds de laatste renteverhoging van 14 december is de goudprijs in dollars met 7% gestegen. In de twee maanden na de vorige renteverhoging van eind 2015 schoot de prijs van het edelmetaal zelfs 13% omhoog. De koersbeweging is opvallend, omdat de prijs in de aanloop naar beide rentestappen van de centrale bank juist daalde. Het moment waarop de Federal Reserve haar renteverhoging daadwerkelijk bekendmaakte bleek de afgelopen twee keer toevallig ook het dieptepunt te zijn op de grafiek.
Goudprijs stijgt na renteverhoging Federal Reserve (Bron: Bloomberg)
Goudprijs stijgt na renteverhoging
“De markt maakt zich in aanloop naar een renteverhoging doorgaans meer zorgen dan daarna. Zodra de renteverhoging van de agenda gaat wordt het meer gebalanceerde plaatje zichtbaar”, zo verklaarde strateeg Ole Hansen van Saxo Bank tegenover Bloomberg. Beleggers hebben sinds het begin van deze maand via exchange traded funds (ETF’s) al meer dan 40 ton goud aan hun reserves toegevoegd, waarmee een einde komt aan een periode van drie maanden waarin de goudvoorraden van ETF’s vrijwel uitsluitend daalden.
“Het lijkt er bijna op alsof er een grote vermogensbeheerder in de markt stapt. Tot het volgende kwartaal weten we niet wie dat is”, zo verklaarde Bernard Dahdah van de Londen Bullion Market Association (LBMA) tegenover Bloomberg. Ieder kwartaal moeten grote beleggingsfondsen in de Verenigde Staten in het kader van transparantie hun grootste posities openbaar maken.
Beleggers keren terug naar goud-ETF’s (Bron: Bloomberg)
Vlucht naar edelmetalen
Begin vorig jaar werd de vlucht richting edelmetalen gedreven door de grote volatiliteit op de aandelenmarkten en de dreiging van negatieve rente. Deze zorgen zijn naar de achtergrond verdwenen, maar hebben plaatsgemaakt voor nieuwe onzekerheden als politiek risico en een oplopende inflatie.
In verschillende Europese landen worden dit jaar belangrijke verkiezingen gehouden. Tegelijkertijd loopt de inflatie zowel in de Verenigde Staten als in de Eurozone op, waardoor centrale banken onder druk worden gezet om hun monetaire beleid aan te passen. Een verkrapping van het stimulerende beleid zou ongunstig moeten zijn voor goud, maar veel beleggers vrezen dat een stijgende rente de toch al zwakke economische groei zal belemmeren.
Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.