De volledige column van Roubini, waarin deze zes argumenten genoemd worden, is te lezen op de website van Project-Syndicate. De zes argumenten waarom de goudprijs naar $1.000 zal zakken zijn als volgt:
- De goudprijs piekt tijdens een extreme crisis. Dat zal voorlopig niet meer voorkomen.
- Goud doet het goed in tijden van oplopende inflatie. Dat is overduidelijk geen grote zorg meer, want de inflatie daalt in veel landen.
- Nu de economie herstelt is de belangstelling voor metaal dat geen dividend uitkeert aan het afnemen.
- De reële rente stijgt alweer, dat is dodelijk voor goud.
- Overheden met schuldenproblemen verkopen hun goud.
- Goud werd interessant gemaakt door fanatieke rechtse groeperingen in de VS. Die opleving is voorbij.
Opleving goudprijs mogelijk, maar trend is omlaag
Roubini denkt dat de goudprijs kortstondig kan opleven, maar dat de langere trend negatief zal blijven. Ook blijft de volatiliteit volgens hem hoog. Ondanks alle argumenten die Roubini in zijn betoog aanvoert is hij van mening dat alle beleggers toch een klein gedeelte van hun portefeuille in goud moeten hebben, als bescherming tegen ’tail risk’.
Helaas kan Roubini niet verklaren waarom centrale banken nog steeds een goudreserve aanhouden en waarom centrale banken sinds 2010 netto kopers zijn geworden van het gele edelmetaal. Ook zouden we graag van Roubini willen horen waarom er zoveel goud gekocht werd na de prijsdaling van april. Kennelijk hechten mensen die fysiek goud kopen er nog steeds waarde aan, ongeacht een stijging of daling van de goudprijs.
Roubini verwacht eind 2015 een goudprijs van $1.000 per troy ounce