Goud wordt langzaam maar zeker erkend als een alternatieve manier om vermogen te sparen voor later. In het Verenigd Koninkrijk is men nu ook zover dat het belastingtechnisch interessant wordt fysiek goud te kopen als vorm van belegging voor je pensioen. Volgens de Financial Times accepteert de Britse belastingdienst vanaf nu namelijk ook de goudbaren van de Royal Mint als vorm van pensioenbelegging. Dat betekent dat het ook belastingtechnisch aantrekkelijker wordt om goud te kopen.
De Britse Royal Mint speelt op deze nieuwe ontwikkeling in met een nieuw spaarprogramma, waarmee spaarders goudbaren van 100 gram en 1 kilogram in combinatie met opslag kunnen kopen. Ook kan men onder het ‘Signature Gold’ programma een aandeel kopen in een grote LBMA goudstaaf van 400 troy ounce.
De gunstige fiscale regels gelden alleen voor deze goudbaren van de Royal Mint, niet voor gouden munten zoals de Brittannia en de Britse ponden die door hetzelfde munthuis geslagen worden. Ook geldt de gunstige fiscale regelgeving alleen voor goud in combinatie met opslag in ‘The Vault’, de goudkluis van het Britse munthuis in Wales. Fysieke uitlevering van het edelmetaal is daarbij niet mogelijk.
Goud als vorm van pensioen
Er is de laatste jaren weer meer belangstelling voor goud als alternatieve vorm van vermogen, omdat steeds meer beleggers en spaarders zich zorgen maken over de economie en over het monetaire beleid van centrale banken. De dreiging van een negatieve rente op spaargeld en de discussie over ‘helikoptergeld’ (geld bijdrukken en onder de bevolking verdelen) hebben het vertrouwen in centrale banken geen goed gedaan.
Goud wordt al eeuwenlang gezien als opslag van waarde, maar het edelmetaal is vooral populair in tijden waarin beleggers zich zorgen maken over de kwetsbaarheid van het financiële systeem en over verdere uitholling van de waarde van het geld. Het is slechts een kwestie van tijd voordat spaarders zich realiseren dat goud een waardevolle toevoeging kan zijn voor een beleggingsportefeuille of spaarpot, omdat het edelmetaal weinig correlatie heeft met andere financiële activa en omdat het geen tegenpartij risico kent.
Goud van de Royal Mint wordt erkend als pensioenbelegging
Deze bijdrage wordt u aangeboden door Hollandgold