Elianne Kuepers van RTL-Z mocht voor het programma Money Talks een kijkje nemen in de kluis van de Nederlandsche Bank in Amsterdam. Bij de centrale bank aan het Frederiksplein liggen ongeveer 15.000 goudstaven met een totale waarde van ruim €6 miljard. Dat is 31% van de totale goudvoorraad van Nederland. Een even groot deel ligt opgeslagen in de kluis van de Federal Reserve New York. Ook ligt een kleiner deel opgeslagen bij de centrale bank van Canada en de Bank of England.
DNB: “Goud als ultieme verzekering”
Aerdt Houben van de Nederlandsche Bank legt in de video uit dat de goudvoorraad dient als ultieme verzekering voor als er ooit iets gebeurt in het financiële systeem. Ook nu de waarde van het geld niet meer gekoppeld is aan de goudreserve.
“Met de reserves, die we verspreid over de wereld hebben liggen kunnen we een nieuw stelsel opbouwen en kunnen we vertrouwen bieden aan het feit dat dat stelsel stevig is.”
De Nederlandsche Bank houdt iets minder dan de helft van haar vermogen aan in fysiek goud, de rest bestaat uit valutareserves zoals obligaties. Elianne Kuepers stelt de vraag of dit ook voor de particuliere belegger een goed voorbeeld is om te volgen.
Ja, het leuke is dat een particuliere belegger nooit briefjes hoeft uit te geven aan anderen dat ie zijn verplichtingen gaat nakomen, dus voor particuliere belegger is de overweging waar die in belegt heel anders dan voor centrale banken. Ons primaire doel is het behoud van vertrouwen in de munt die wij in omloop brengen.
Kuepers: Dus u zegt tegen particulieren: Nooit de helft in goud investeren?
“De Nederlandsche bank geeft nooit beleggingsadviezen, dus op deze vraag zou ik willen zeggen: Spreken is zilver, zwijgen is goud”
Wilt u ook goud kopen? Goudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop van fysiek beleggingsgoud aan particulieren en vermogensbeheerders. Goudstandaard werkt onder een AFM vergunning en kan daarom opslag van edelmetalen in Nederland en Zwitserland aanbieden.