Zwitserland heeft in maart bruto ruim 223 ton goud geëxporteerd, zo blijkt uit de nieuwste handelsgegevens van de douane. Van die export ging verreweg het grootste gedeelte richting Azië, want als we alle landen uit deze regio samenvoegen komen we op een totaal van ruim 180 ton goud.
De grootste afnemers van goud in Azië waren India (72,48 ton), China (46,4 ton), Hong Kong (29,8 ton), Singapore (27,63 ton), Thailand (8,58 ton) en Maleisië (2,7 ton). Deze landen importeren vrijwel iedere maand goud uit Zwitserland, zoals de volgende grafiek van Lighthouse Asset Management op baiss van de Zwitserse exportgegevens laat zien.
Zwitserland exporteerde in maart ruim 220 ton goud, waarvan een groot deel naar Azië
(Bron: Swiss Customs Administration, Lighthouse Asset Management)
Exportlanden kopen goud
Zoals deze grafiek laat zien heeft de export van goud richting Azië na de zomer weer een grote vlucht genomen. Meer dan vier op de vijf goudstaven die de kluizen in Zwitserland verlaat gaat richting het Midden-Oosten of het Verre Oosten. Export richting andere werelddelen vertegenwoordigt maar een klein gedeelte van de totale export. Rusland haalt weinig goud uit Zwitserland, want dit land koopt vooral de binnenlandse goudproductie op.
Waar komt dat goud vandaan?
Misschien vraagt u zich af waar al dat goud vandaan komt. Zwitserland fungeert als een belangrijk knooppunt voor de wereldwijde goudmarkt en kent dus ook tal van leveranciers die iedere maand goudstaven aanleveren. Normaal gesproken zijn dat vooral de goud producerende landen, maar de laatste jaren komt er eveneens veel goud uit het Verenigd Koninkrijk. En met veel bedoelen we tientallen tonnen per maand. Dit goud komt waarschijnlijk uit de grote kluizen in het financiële hart van Londen. De volgende grafiek laat zien waar het goud vandaan komt dat Zwitserland richting het Verre Oosten exporteert.
In maart waren de grootste leveranciers van goud aan Zwitserland het Verenigd Koninkrijk (96,9 ton), Argentinië (54,6 ton), de Verenigde Staten (16,78 ton), Chili (18,29 ton), Turkije (15,6 ton), Oezbekistan (10 ton), Peru (7,98 ton) en Zuid-Afrika (7,95 ton). Het feit dat het Verenigd Koninkrijk het meeste goud aanlevert geeft aan de productie van goud producerende landen nu al niet meer voldoende is om de vraag naar het edelmetaal te stillen.
Leveranciers van goud aan Zwitserland zijn meer verspreid
(Bron: Swiss Customs Administration, Lighthouse Asset Management)