Rusland blijft in een hoog tempo goud kopen. Nieuwe cijfers laten zien dat de centrale bank in februari een miljoen troy ounce aan haar reserves heeft toegevoegd, omgerekend iets meer dan 31 ton. Met deze aankoop stijgt de totale omvang van de goudreserve naar een record van 2.149,3 ton.
Het edelmetaal vertegenwoordigt een marktwaarde van ongeveer $90 miljard en is daarmee goed voor ongeveer 19% van de totale reserves van de centrale bank. Het land begon in 2006 structureel goud te kopen als vorm van diversificatie. Sindsdien zijn de jaarlijkse goudaankopen alleen maar toegenomen, tot een record van 272 ton in 2018.
Goud als veilige haven
Aan het begin van deze eeuw krabbelde Rusland op uit een diepe economische crisis. Ook stegen de inkomsten uit de export van olie en gas, waardoor het land meer reserves kon opbouwen. Tot aan de financiële crisis van 2008 bestonden die reserves overwegend uit vreemde valuta (staatsobligaties), maar sinds de crisis is het edelmetaal een steeds grotere rol gaat spelen.
Fysiek goud kent in tegenstelling tot staatsobligaties geen tegenpartij risico, waardoor het gezien wordt als een veilige haven. Dat risico gaat steeds zwaarder wegen in een tijd van meer economische en geopolitieke onzekerheid. De dreiging van economische sancties kan voor Rusland een reden zijn om een grotere goudvoorraad aan te leggen.
Rusland is overigens niet het enige land dat goud inslaat. De goudaankopen van centrale banken bereikten vorig jaar namelijk het hoogste niveau sinds 1967. Ook halen meer landen edelmetaal weg uit het buitenland, zoals Hongarije en Venezuela.
Centrale bank breidt reserves verder uit
Totale goudvoorraad Rusland stijgt naar 2.149,3 ton
Goudvoorraad vertegenwoordigt inmiddels 19% van totale reserves
Goudaankopen van Rusland zijn na 2014 sterk toegenomen
Dit artikel verscheen eerder op Goudstandaard