Rusland blijft goud kopen: 40 ton in oktober

Rusland heeft in oktober ruim 40 ton goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit cijfers van de centrale bank. Sinds het land in 2006 begon met goud kopen heeft ze nog nooit eerder in één maand zoveel edelmetaal gekocht als in de afgelopen maand. Met de aankoop van 1,3 miljoen troy ounce (40,43 ton) groeide de totale goudreserve van het land naar 1.583,17 ton. Tegen een waardering van $1.265 per troy ounce is de goudvoorraad van Rusland goed voor een marktwaarde van $64,43 miljard.

De afgelopen tien jaar heeft Rusland haar goudvoorraad weten uit te breiden van minder dan 400 ton naar bijna 1.600 ton. Vertegenwoordigde het edelmetaal in 2006 minder dan 4% van de totale reserves, nu is dat ongeveer 16,5%. De verschuiving van valutareserves richting goud begon al in 2006, maar versnelde pas na het uitbreken van de financiële crisis in 2008 en na de crash van de olieprijs in 2014.

russia-gold-reserves-okt16

Goudvoorraad Rusland in tien jaar verviervoudigd

goud-valutareserves-rusland-okt16

Goud en valutareserves Rusland sinds 1999

Van valutareserves naar goud

Rusland wil minder afhankelijk worden van dollarreserves en voegt daarom al jaren structureel edelmetaal aan haar reserves toe. Vorig jaar verklaarde Dmitry Tulin van de Russische centrale bank dat goud weliswaar een koersrisico heeft, maar dat alleen goud een honderd procent garantie is tegen wettelijke en politieke risico’s. Dat verklaart mogelijk waarom Rusland sinds 2014 in een versneld tempo haar valutareserves omzet in goud.

In de eerste tien maanden van dit jaar heeft het land 167,73 ton aan edelmetaal aan de kluis toegevoegd. Extrapoleren we deze trend naar het hele jaar, dan komen we uit op iets meer dan 200 ton goud. Dat is bijna evenveel als het record van 206 ton goud in 2015.

jaarlijkse-goudaankopen-okt16

Jaarlijkse goudaankopen Rusland sinds 2006

Centrale banken kopen goud

Van alle centrale banken is die van Rusland het meest actief met het uitbreiden van haar goudreserve. Rusland staat wereldwijd op de zesde plaats van landen met de grootste goudvoorraden, achter de Verenigde Staten, Duitsland, Italië, Frankrijk en China. Andere landen die de laatste jaren relatief veel goud verzamelen zijn China en Kazachstan.

Centrale banken waren in 2010 voor het eerst sinds 1988 weer netto kopers van goud. Volgens het Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF) zal goud een comeback maken als monetaire reserve.

hollandgold-logo

Deze bijdrage wordt u aangeboden door Hollandgold, uw adres voor de aankoop van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over goud kopen? Neem dan contact op via [email protected] of bel 088-4688400. 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo