Rusland en Mexico kochten in maart bijna $1 miljard aan goud

Naast Mexico en Rusland, die respectievelijk 16,81 en 16,55 metrische ton goud aan hun reserve toevoegden, waren er nog meer centrale banken die goud kochten. Ook Turkije breidde haar goudreserve aanzienlijk uit, want in maart kocht het land voor 11,48 ton aan goud bij (omgerekend ongeveer $618,8 miljoen bij een gemiddelde goudprijs van $1.676,67 gedurende de maand maart). Argentinië kocht volgens de data van het IMF zeven metrische ton goud bij, wat zich laat vertalen naar ongeveer $377,3 miljoen. Andere centrale banken die goud kochten waren te vinden in Kazachstan (+4,3 ton), Oekraïne (+1,18 ton), Tadzjikistan (+0,41 ton), Wit-Rusland (+0,06 ton), de Eurozone, Griekenland en Mongolië (elk +0,03 ton). De centrale bank van Tsjechië tenslotte kocht 0,14 ton (wat omgerekend 4.501 troy ounce met een waarde van $7,55 miljoen is).

Het gegeven dat centrale banken nog steeds netto kopers van goud zijn maakt duidelijk dat het edelmetaal tegen de huidige prijzen nog steeds koopwaardig is en dat centrale banken van de genoemde landen er graag wat meer van willen hebben om zich in te dekken tegen het risico van een dalende koopkracht van diverse valuta. Ook de waardevaste en stabiliserende eigenschappen van goud worden door de centrale banken erkend, zo verklaarde analist Bayram Dincer van LGT Capital Management tegenover Bloomberg.

Goudaankopen van diverse centrale banken in maart 2012 (Bron: IMF)

De grootste goudkopers van afgelopen maand – Mexico en Rusland – hebben nu respectievelijk 3,9% en 9,7% van hun totale reserves in goud, zo blijkt uit data van het World Gold Council. Dat is nog altijd maar een fractie vergeleken met de landen als de VS en Duitsland, die zowel in absolute als relatieve zin veel reserves aanhouden in goud. Voor deze twee landen, die de ranglijst aanvoeren van grootste goudreserves, is de component van goud meer dan 70%.

De opkomende markten hebben nog steeds relatief weinig goud als reserve, maar breiden het wel snel uit. Rusland staat met een officiële goudreserve van bijna 900 metrische ton al in de top tien van wereldwijde goudreserves per land, terwijl China zelfs de zesde plaats zou innemen met iets meer dan 1000 metrische ton goud. Hoeveel goud China precies heeft is moeilijk te zeggen, aangezien hier veel minder frequent data van verstrekt wordt. Bekend is dat China veel van het goud dat in eigen land gedolven wordt binnen de landsgrenzen houdt, waardoor de reserves veel groter kunnen zijn dan wordt aangenomen.

Centrale banken zijn netto kopers geworden van goud (Bron: GFMS, World Gold Council)

Russische centrale bank heeft sinds 2007 stelselmatig goud gekocht. Inmiddels is de voorraad 28,8 miljoen troy ounce.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo