De goudprijs stond toen nog een stuk hoger dan nu, maar dat zal de centrale banken niet dwars zitten. Die kopen het goud niet om er rijker van te worden, maar om een mogelijke afwaardering van buitenlandse valutareserves op te kunnen vangen. In februari kocht Zuid-Korea 20 ton goud bij, omj haar totale voorraad op 104,4 ton te brengen. Na de prijsdaling van vorige week kreeg de Bank of Korea opeens een stortvloed aan kritiek over zich heen, omdat ze teveel zou hebben betaald voor het goud.
Er waren meer landen die in maart goud toevoegden aan hun reserves, zo blijkt uit cijfers van het IMF waar CNBC over beschikt. Andere kopers waren de centrale banken van Kazachstan, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Griekenland, Tadzjikistan, Servië, Kirgizië en Mongolië. Voor de eerste twee genoemde landen komt dat overigens niet als een verrassing. Marketupdate schreef begin dit jaar al over de plannen van Azerbeidzjan om de goudvoorraad te verdubbelen en bracht haar lezers afgelopen zomer al op de hoogte van de plannen van Kazachstan om de goudreserve uit te breiden naar 20% van de totale buitenlandse reserves. Tadzjikistan zowel in februari als in maart 124 kilogram goud, waarmee het land haar totale goudreserve naar 6.446 kilo bracht. De Republiek van Servië wist met een aankoop van 93 kilo goud haar totale goudreserve naar 15,36 ton te brengen.
Mexico, Canada en Belgie verkochten een zeer kleine hoeveelheid goud, respectievelijk 90, 30 en 30 kilogram. Volgens Yuichi Ikemizu van Standard Bank in Tokyo zijn het de fysieke aankopen door beleggers en centrale banken die de goudprijs op dit moment ondersteunen. De goudprijs is al met $100 hersteld vanaf de bodem van $1.321 per troy ounce die vorige week bereikt werd. “Zuid-Korea koopt altijd goud als de prijs weer wat gezakt is. Met de scherpe prijsdaling van vorige week denk ik dat ze weer gaan kopen”, aldus Ikemizu.
Rusland heeft zich een aantal jaar geleden tot doel gesteld de goudreserve uit te breiden tot 10% van de totale buitenlandse reserves. Dat punt is inmiddels bereikt, zoals we eerder al schreven op Marketupdate. De Russische centrale bankier Alexei Ulyukayev liet begin dit jaar op het World Economic Forum al weten dat de centrale bank van Rusland misschien nog meer goud zou kopen.
Centrale banken blijven goud kopen, steeds meer landen willen hun reserves uitbreiden