Deze bijdrage is afkomstig van Goudstandaard
De centrale bank van Rusland blijft goud kopen ter diversificatie van de valutareserves. Cijfers van de centrale bank laten zien dat er in juli 12,5 ton goud bij gekomen is, waarmee de totale goudreserve naar 1.287,7 ton groeide. Alleen dit jaar heeft Rusland al 80 ton goud gekocht, terwijl er sinds 2009 al 680 ton goud aan de reserves is toegevoegd. Dat is meer dan de 604 ton die de centrale bank van China in dezelfde periode aan haar goudreserve toevoegde.
De aankoop van 12,5 ton goud vertegenwoordigt bij een goudprijs van $1.100 een waarde van $440 miljoen. Dat is kleingeld in vergelijking met de $300 miljard aan valutareserves waar Rusland uit kan putten. De centrale bank van Rusland heeft zich voorgenomen de goudreserve verder uit te breiden, onder andere door goud op te kopen van binnenlandse goudmijnen.
In de media wordt dat wel eens uitgelegd alsof de centrale bank op deze manier de goudmijnsector ondersteunt, maar dat wordt door Elvira Nabiullina van de Russische centrale bank ontkend. De centrale bank heeft volgens haar niet als mandaat een bepaalde industrie te ondersteunen.
Vrijgoud
Rusland begon in 2006 met een geleidelijke transitie richting vrijgoud. In plaats van de goudreserve te waarderen op een historische koers van $300 per troy ounce werd deze gewaardeerd naar de (hogere) marktprijs. Ook begon de centrale bank vanaf dat moment stelselmatig goud te kopen. Sindsdien is de goudvoorraad van Rusland verdrievoudigd. Uitgedrukt in dollars groeide de goudreserve als percentage van de totale reserves nog harder, omdat de goudprijs vandaag de dag vele malen hoger staat dan die historische koers van $300 per troy ounce.
Centrale banken zijns al sinds 2010 netto kopers van goud. Ondanks de daling van de goudprijs van de afgelopen jaren blijven zij structureel goud aan hun reserves toevoegen. China en Rusland nemen al jaren het grootste deel van de goudaankopen voor hun rekening. Beide landen willen zich indekken tegen een waardedaling van valutareserves en leggen daarom meer goud in hun kluizen.
Rusland blijft goud kopen: 12,5 ton erbij in juli