De centrale bank van Rusland heeft in maart 300.000 troy ounce goud aan haar reserves toegevoegd. Daarmee stijgt de totale omvang van haar goudvoorraad naar ongeveer 1.990 ton, wat tegen de huidige goudprijs een marktwaarde van ruim $80 miljard vertegenwoordigt. Samen met de aankopen van januari en februari heeft de centrale bank dit jaar al 50 ton aan haar reserves toegevoegd. Dat is vergelijkbaar met het tempo waarin ze de afgelopen drie jaar haar voorraad uitbreidde.
Door een daling van de goudprijs in dollars is de totale waarde van het goud op de balans licht gedaald, maar nog steeds is het edelmetaal goed voor 17,5% van de totale reserves. Ter vergelijking, toen de financiële crisis in 2008 uitbrak had de centrale bank slechts 2,5% van haar reserves in edelmetalen. Sindsdien heeft Rusland meer dan 1.300 ton aan haar voorraad toegevoegd. Sinds 2014 zijn de aankopen in een hogere versnelling gezet, mogelijk vanwege de economische sancties van het Westen.
Rusland blijft goud kopen
Rusland ziet het edelmetaal als een 100% bescherming tegen politiek risico, omdat het niet onderworpen kan worden aan economische sancties. Ook is het een bescherming tegen een waardedaling van de valutareserves of tegen een waardedaling van de eigen munt. Sinds 2006 waardeert de centrale bank het edelmetaal tegen de marktprijs, wat betekent dat de waarde van deze reserve toeneemt naarmate de goudprijs stijgt. Op die manier kan ze een waardedaling van de valutareserves opvangen.
De laatste jaren hebben verschillende centrale banken edelmetaal gekocht of dichter bij huis gebracht. Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en Turkije haalden de laatste jaren een deel van hun goudvoorraad weg uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, terwijl China en Rusland de laatste jaren honderden tonnen goud kopen als vorm van diversificatie. Rusland bewaart voor zover wij weten haar hele voorraad in eigen land, in een kluis waarvan recent nog foto’s naar buiten werden gebracht.
Rusland voegde in maart 300.000 troy ounce aan reserves toe
Rusland koopt sinds 2006 goud bij