Rusland kocht vorig jaar 223 ton goud

Rusland heeft het afgelopen jaar een recordhoeveelheid van 223 ton goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de centrale bank. In december kocht de centrale bank 300.000 troy ounce van het gele metaal bij, waarmee het totaal over het hele jaar uiteindelijk tien procent hoger uitkwam dan het totaal van 2016. Ook toen voegde Rusland een substantiële hoeveelheid edelmetaal aan haar strategische reserves toe.

De afgelopen tien jaar heeft de Russische centrale bank haar goudreserve meer dan verviervoudigd. Lag er aan eind 2007 nog maar 450 ton in de kluis, nu is dat maar liefst 1.838 ton. Het enige andere land in de wereld dat de afgelopen tien jaar in de buurt kwam bij de goudaankopen van Rusland was China, dat over dezelfde periode een vergelijkbare hoeveelheid aan haar reserves toevoegde.

Jaarlijkse goudaankopen Rusland sinds 2006

Rusland blijft goud kopen

Rusland begon pas in 2006 met goud kopen, maar is daar ruim tien jaar later nog steeds mee bezig. Sterker nog, sinds 2014 heeft het land haar aankopen in een hogere versnelling gezet. Voegde de Russische centrale bank van 2006 tot en met 2013 gemiddeld 80 ton goud per jaar aan haar voorraden toe, van 2014 tot en met 2017 was dat met gemiddeld 200 ton meer dan twee keer zo veel.

Een mogelijke verklaring voor deze stijging is de verslechterde relatie tussen Rusland en het Westen als gevolg van de gebeurtenissen in Oekraïne en de Krim. Rusland kreeg economische sancties opgelegd vanuit het Westen, wat mogelijk een verklaring kan zijn geweest voor het opschalen van de goudaankopen. Een andere verklaring is dat de goudprijs in 2014 en 2015 relatief laag was, waardoor het land goedkoper edelmetaal kon verzamelen. Veel van het Russische goud is afkomstig van binnenlandse mijnen, die hun productie aan banken doorverkopen.

Tot voor kort had niemand een beeld van de Russische goudvoorraad, maar onlangs dook er op het internet een complete fotoreportage op. Waarom zou Rusland uitgerekend nu foto’s naar buiten brengen?

Goudvoorraden van Rusland en China sinds 2000

Valutareserves Rusland sinds 1999

Russische goudvoorraad in dollars en tonnen

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

6 gedachten over “Rusland kocht vorig jaar 223 ton goud

  • Poppenkast

    Rusland zal steeds sterker worden door zijn goudvoorraden, olie,gas, strategische metalen en hoge graan oprngsten.

    Beantwoorden
  • Money as Debt

    Wat is er toch een goud voorradig in de wereld … Tonnen worden er jaarlijks weg gezet en goudwinkels stampen de grond uit ! Een tien kilo goudmunt kopen is geen enkel probleem voor een particulier.. Zo schaars is het blijkbaar niet..

    Beantwoorden
    • Zoek eens via YouTube naar Norilsk nikkel daar staan diverse video waarvan je oren klapperen als zij opnoemen wat ze winnen en de hoeveelheid.

      Beantwoorden
    • Frank Knopers

      Zet de waarde van het goud maar eens af tegen de bedragen die in onze pensioenfondsen en op onze spaarrekeningen staan. Dan zie je dat wat er nu in goud gebeurt nog steeds marginaal is. Stel je voor dat pensioenfondsen een paar procent in edelmetaal willen stoppen, dan zul je snel genoeg zien dat er niet genoeg goud direct beschikbaar is tegen de huidige prijs.

      Tijdens de Europese schuldencrisis was er ook een stormloop op goud onder particulieren… De smelterijen konden de vraag niet aan en ook in andere Europese landen was het edelmetaal niet meer te krijgen. Levertijden liepen op tot soms wel acht weken. En daar wil je denk ik niet op wachten…

      Beantwoorden
  • Frank, ik kan maar niet begrijpen wat de waarde van goud is. Je hebt er in feite niets aan. Een beetje in de medische wetenschap en je kan er sieraden van maken. Maar hoe kan het nou economische en politieke macht hebben. Je kan toch ook gewoon zeggen we handelen alleen in natura? Ik weet dat ik het verkeerd zie, maar ik begrijp het niet. kan jij het uitleggen?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *