Rusland verkoopt goud om roebel te steunen?

Volgens Yahoo Finance verkoopt Rusland zijn goud om de waarde van de roebel te ondersteunen. In het artikel lezen we dat de totale reserves van de Russische centrale bank in één week tijd met $4,3 miljard zijn afgenomen en daaruit concludeert men dat de centrale bank een deel van haar goud verkocht heeft. Yahoo Finance verwijst naar een artikel op een Russische site als bron. Daar wordt de suggestie gewekt dat er goud verkocht is, terwijl de cijfers die genoemd worden dat niet onderbouwen.

In de week van 28 november tot 5 december daalde de totale reserve van de Russische centrale bank van $420,5 naar $416,2 miljard. Maar verderop in het Russische artikel wordt dit bedrag opeens niet genoemd als zijnde de totale reserve (valuta + goud), maar als de goudreserve. Daar wordt opeens een bedrag van ongeveer $420 miljard geplakt op de goudvoorraad van Rusland. Een simpele rekensom leert dat dat niet klopt.

Rusland beschikt volgens de laatste cijfers over ongeveer 1.168 ton goud, oftewel 1.168.000 kilogram. Bij een goudprijs van $39.340 per kilogram is al het goud van Rusland dus $45,95 miljard waard. Het getal van ongeveer $420 miljard is de totale reserve van de centrale bank, dus goud + valutareserves. Dat klopt ook, want volgens de laatste cijfers bestaat de totale reserve van Rusland momenteel voor iets meer dan 10% uit goud.

Russen kopen goud

De vergissing die de Russische nieuwssite maakte kon door Yahoo Finance makkelijk onderschept worden, als ze even de moeite hadden genomen om zelf de berekeningen te maken. Nu denkt de lezer dat Rusland in één week $4,3 miljard aan goud verkocht heeft, wat bij de huidige goudkoers gelijk staat aan ruim 100 ton goud!

Nu kunnen we ons afvragen of deze foutieve interpretatie het gevolg is van onwetendheid of opzet. Dat eerste kunnen wij ons moeilijk voorstellen, want Rusland heeft de laatste jaren vrijwel onafgebroken goud gekocht. Sterker nog, in de laatste twee maanden kocht Rusland zelfs relatief veel goud bij. In oktober voegde de centrale bank nog ongeveer 20 ton aan haar reserves toe en in november kocht de centrale bank opnieuw bijna 19 ton van het gele metaal bij. Deze trend zal ook Yahoo Finance niet zijn ontgaan.

Tegenstrijdig

Yahoo Finance neemt aan dat Rusland bereid is goud te verkopen om de roebel te ondersteunen, maar dat lijkt in tegenspraak te zijn met de trend van 2014. De problemen met de roebel spelen al maanden, maar desondanks is Rusland dit jaar de grootste koper van goud. De World Gold Council liet dat onlangs nog zien aan de hand van het volgende taartdiagram.

central-bank-gold-sales-wgc

Rusland kocht dit jaar verreweg het meeste goud bij

Wisselkoersbeleid

Ook heeft de Russische centrale bank laten weten dat ze niet van plan is de waarde van de roebel structureel te ondersteunen met interventies op de valutamarkt. Dat blijkt ook uit statistieken van de Bank of Russia die een lezer van het Goudstudieforum ons deze week doorstuurde. Op deze pagina publiceert de centrale bank maandelijks hoeveel euro’s en dollars ze gekocht of verkocht heeft. Zetten we deze cijfers in een grafiek, dan zien we dat de centrale bank de laatste maanden inderdaad gestopt is met het structureel ondersteunen van de roebel d.m.v. de verkoop van euro’s of dollars. Incidenteel verkoopt de centrale bank nog wel wat dollars, maar dat is voornamelijk bedoeld om valutaspeculanten op afstand te houden.

forex-interventions-bank-of-russia

Centrale bank Rusland wil wisselkoers roebel overlaten aan de markt (Bron: CBR)

Blijf kritisch

Wat we met dit artikel willen zeggen is dat het geen kwaad kan om als lezer de cijfers en bronnen van nieuwssites na te trekken. Doe dat alstublieft ook bij het lezen van artikelen die we op Marketupdate publiceren. Een verkeerde vertaling of foutieve interpretatie van feiten kan tot een conclusie leiden die niet in overeenstemming is met de werkelijkheid. Raadpleeg verschillende bronnen om nieuwsfeiten en gebeurtenissen in de juiste context te kunnen plaatsen.

Update (14 december 2014):

Inmiddels heeft Yahoo Finance de fout ook gezien en het artikel gecorrigeerd:

“Editor’s Note: Earlier it was reported that the Central Bank’s gold reserves decreased by $4.3 billion, quoting Vesti Finance. However, in actuality, it is international reserves assets that have decreased — not gold. Appropriate changes have been made.”

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Rusland verkoopt goud om roebel te steunen?

  • als de handel/vraag naar Russische produkten laag is (wellicht tgv boycot), dan is het niet moeilijk om de koers vd roebel te drukken. Wanneer men Russisch gas e.d. wil hebben, dan moet men weer met Roebels betalen.

    Yahoofinance is niet alleen wat minder secuur met ‘realtime’ koersen en wellicht patriotistisch als Yahoo mogelijk is ook niet vrij van wat politiek getinte uitspraken/berichten (eerste wat sneuvelt in een (koude) oorlog, is de waarheid).

    Als de Roebel klapt, dan houdt Rusland nog liever goud in de kluis en accumuleert ze goud met het bijdrukken van Roebels ipv het ondersteunen van de koers (bijdrukken van Roebels voor muntondersteuning is sowieso geen optie). Ik denk dat de hele daling vd roebel gewoon gearrangeerd is door de tegenstanders van de Russen.

    Misschien daalt de roebel wel omdat ze er dollars voor koopt om daarmee weer fysiek goud aan te schaffen…

    Ondertussen zijn de handelspartners van Rusland(die in roebels afrekenen) blij met het dalen vd roebel, want die kopen nu voor een habbekrats olie/gas van de Russen.

    Beantwoorden
  • Zonder het gerommel uit Washington zou de Russische economie er niet veel beter voor staan dan nu – althans dat is mijn gevoel. De Russische bevolking heeft bewezen redelijk crisisbestendig te zijn en kennelijk is het goed dat iedere generatie dit een keer meemaakt; al is het maar om te voorkomen dat de kunst van ‘het overleven’ uitsterft.
    Voor Europa is het van belang dat we beter af zijn met een goede buur dan een verre vriend, die bij nader inzien geen goede vriend blijkt te zijn.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *