Rusland voegde in mei 15,5 ton goud aan reserves toe

Naast Rusland en Turkije kochten ook landen als Oekraïne en Kazachstan opnieuw goud bij. Uit data van het IMF blijkt dat deze landen respectievelijk 2,1 en 1,8 ton goud aan hun reserves hebben toegevoegd in de maand mei. Volgens de meest recente data van het IMF heeft Oekraïne momenteel een totale goudreserve van 32,65 metrische ton, terwijl Kazachstan nu 98,28 ton goud bezit.

In de afgelopen maanden hebben ook landen als Mexico, de Filipijnen en Zuid-Korea meer goud aan hun reserves toegevoegd. Centrale banken kopen goud om zich in te dekken tegen een verdere waardedaling van de belangrijkste valuta. Als de goudaankopen door centrale banken in het huidige tempo blijven doorgaan zal er dit jaar meer goud gekocht worden dan de 456 ton gedurende het jaar 2011 (zie derde grafiek), zo is de verwachting.

Volgens data van het World Gold Council bestaan de reserves van Rusland, Oekraïne en Kazachstan nu voor respectievelijk 9,1, 5,1 en 15 procent uit goud. De centrale bank van Kazachstan heeft eerder al aangegeven dat het haar goudreserve wil uitbreiden tot 20% van de totale reserves, waarvoor het land nog zeker 35 ton aan goud moet bijkopen bij de huidige omvang van de reserves. Ook China voegt waarschijnlijk veel goud aan haar reserves toe, gezien het feit dat het land een aanzienlijke goudproductie heeft en toch netto importeur van goud is.

Turkije voegt in mei opnieuw goud aan reserves toe, totaal ligt nu op ruim 239 ton (Bron: WGC)

Russische centrale bank koopt stelselmatig goud bij, in mei werd het totaal met 15,5 ton verhoogd tot ruim 911 ton (29,3 miljoen troy ounce)

De trend is duidelijk, centrale banken kopen steeds meer goud, nader ze jarenlang netto verkopers waren van goud (Via goldmadesimplenews.com)