De centrale bank van Rusland heeft in november opnieuw veel goud aan haar reserves toegevoegd. Volgens de laatste cijfers kocht de centrale bank vorige maand 900.000 troy ounce goud, omgerekend bijna 28 metrische ton. Met deze aankoop stijgt de totale omvang van de Russische goudvoorraad naar bijna 1.829 ton, wat tegen de actuele goudkoers een waarde van ongeveer $76 miljard vertegenwoordigt.
Sinds het begin van dit jaar heeft Rusland ongeveer $40 miljard aan haar reserves toegevoegd, omdat het land door de stijging van de olieprijs en de gasprijs meer inkomsten binnenhaalt. Het grootste gedeelte van die extra opbrengsten gaat naar de valutareserves, maar ook kocht het land dit jaar een substantiële hoeveelheid goud bij. Met de aankoop van november erbij komt het totaal voor dit jaar uit op een recordhoeveelheid van meer dan 214 ton.
Rusland heeft dit jaar al $40 miljard aan reserves toegevoegd
Goudvoorraad Rusland groeit naar meer dan 1.828 ton
Rusland koopt 900.000 troy ounce goud bij
De centrale bank van Rusland koopt sinds 2006 stelselmatig goud bij en heeft inmiddels de zesde grootste publieke goudvoorraad ter wereld. Vooral sinds 2014 heeft het land een hogere prioriteit gegeven aan het uitbreiden van deze strategische reserve, wat mogelijk te maken heeft met de Westerse financiële sancties tegen Rusland volgend op de gebeurtenissen in Oekraïne.
Het bezit van een substantiële goudreserve maakt landen minder kwetsbaar voor sancties, omdat het edelmetaal onder alle omstandigheden en wereldwijd verhandeld kan worden. Toen Iran een aantal jaar geleden door Westerse sancties werd afgesloten van het internationale betalingssysteem bedacht het land een alternatieve route via Turkije. De inkomsten uit de olie kwamen daar binnen en werden op de Turkse goudmarkt omgezet naar goudbaren. Dat goud ging vervolgens de grens over richting Iran.
Een goudvoorraad is niet alleen een verzekering tegen politiek risico, ook biedt het edelmetaal bescherming tegen valutarisico. Mochten valutareserves om wat voor reden dan ook waardeloos of onbruikbaar worden, dan kan het edelmetaal altijd als een soort backup gebruikt worden.
Goudaankopen sinds 2014 in een hogere versnelling
Goud kopen via de beurs
De centrale bank van Rusland heeft in november voor het eerst goud ook gekocht via de goudbeurs van Moskou. Welk effect dat heeft gehad op de lokale goudprijs is lastig te zeggen, omdat we geen details hebben kunnen vinden over de hoeveelheid goud die op deze manier is aangekocht. Normaal gesproken kopen centrale banken het edelmetaal rechtstreeks van andere partijen, zodat hun transacties geen directe impact hebben op de goudkoers.
Er zijn verschillende verklaringen waarom Rusland nu ook op de openbare markt goud koopt. Een van de redenen die genoemd wordt is dat Rusland via andere kanalen niet genoeg goud kan bemachtigen, maar het is ook mogelijk dat de centrale bank de binnenlandse goudkoers wil ondersteunen. Als de goudprijs in Rusland door aankopen van de centrale bank hoger ligt dan op de wereldwijde goudmarkt, dan zal dat uiteindelijk tot gevolg hebben dat meer goud uit het buitenland naar de Russische goudmarkt stroomt.