Deze bijdrage is afkomstig van Hollandgold.
De centrale bank van Rusland heeft in maart 30 ton goud aan haar reserves toegevoegd, de grootste maandelijkse aankoop sinds september vorig jaar. De eerste twee maanden van dit jaar besloot de centrale bank nog even te wachten met goud kopen, maar met de toevoeging van 30 ton goud is duidelijk geworden dat Rusland nog steeds meer goud wil hebben.
In de laatste negen maanden van vorig jaar heeft het land onafgebroken edelmetaal aan de reserves toegevoegd. Cijfers van de World Gold Council bevestigden dat Rusland vorig jaar van alle landen met afstand het meeste goud gekocht heeft.
Diversificatie
De totale goudreserve van Rusland groeide door deze aankoop naar 1.238 metrische ton, waarmee het land op de vijfde plaats komt van landen met de grootste goudvoorraden. De Bank of Russia blijft goud kopen ter diversificatie van de valutareserves en ter versterking van de roebel, zo verklaarde de centrale bank gouverneur Elvira Nabiullina.
Dat Rusland ondanks de crisis en de waardedaling van de roebel edelmetaal blijft kopen is een zeer positief signaal voor de goudmarkt, zo verklaarde analist David Jollie van Mitsui & Co. Precious Metals tegenover Bloomberg. Gemeten in roebels stond de goudprijs eerder dit jaar op een winst van meer dan 20%, maar door het herstel van de Russische munt is de prijs van een troy ounce goud in Rusland weer terug op het niveau van begin dit jaar.
Rusland koopt al jaren goud bij
Nieuwe strategie
De centrale bank van Rusland besloot in 2005 haar monetaire beleid volledig om te gooien. Na jaren van goud verkopen kwam de centrale bank terug op de markt als koper van goud. In een tijdsbestek van amper tien jaar heeft het land haar goudreserve weten uit te breiden van minder dan 300 naar meer dan 1.200 ton, een verviervoudiging. Op het balanstotaal is de positie in goud nog sterker toegenomen, omdat de centrale bank sinds 2006 haar edelmetaal naar de marktprijs waardeert. Eerder werd een (veel lagere) historische goudkoers gehanteerd.
Het aandeel goud in de totale reserves van Rusland stijgt door deze nieuwe aankoop naar 13 procent van het totaal. Volgens de World Gold Council zullen centrale banken wereldwijd dit jaar netto tenminste 400 ton goud aan hun reserves toevoegen, wat gelijk staat aan ongeveer 10% van het jaarlijkse aanbod van het edelmetaal.
Rusland was in 2014 de grootste koper van goud