Rusland voegt 700.000 troy ounce goud aan reserves toe

Rusland heeft in oktober 700.000 troy ounce goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit de laatste cijfers die de centrale bank onlangs naar buiten heeft gebracht. Met deze aankoop groeit de goudvoorraad van het land naar iets meer dan 1.800 ton. De centrale bank waardeerde het edelmetaal in oktober tegen een goudkoers van $1.273 per troy ounce, wat betekent dat de totale goudreserve ongeveer €73,7 miljard waard is.

Sinds 2006 heeft de centrale bank van Rusland bijna onafgebroken goud aan haar reserves toegevoegd. Door de stijging van de grondstofprijzen steeg de opbrengst van de export, waardoor het land meer middelen had om goud te kopen. In iets meer dan tien jaar tijd groeide de goudreserve van minder dan 400 naar 1.800 ton. Momenteel bewaart de centrale bank ruim 17% van haar totale reserves in het edelmetaal, terwijl dat tien jaar geleden nog maar 2,5% was.

Goudvoorraad Rusland sinds 2002

Rusland blijft goud kopen

Rusland ziet goud als strategische reserve

De volgende grafieken laten zien dat Rusland een steeds groter deel van haar valutareserves omzet naar het edelmetaal. De centrale bank ziet het edelmetaal als een verzekering tegen politiek risico, omdat het onder alle omstandigheden gebruikt kan worden.

Valutareserves daarentegen hebben een tegenpartij risico, omdat deze binnen het financiële systeem verhandeld worden. Bij eventuele sancties kunnen bankrekeningen bevroren worden, waardoor ook de toegang tot valutareserves belemmerd kunnen worden.

Zo haalde de Russische centrale bank vlak na de hereniging van de Krim met Rusland naar verluid $115 miljard aan valutareserves weg bij de New York Fed. Twee weken later, toen de situatie weer stabiel genoeg werd bevonden, bracht Rusland het grootste gedeelte van deze reserves weer terug.

Totale reserves van Rusland sinds 1999

Rusland bewaart ruim 17% van haar reserves in edelmetaal

Goud kopen via de beurs van Moskou

De centrale bank van Rusland is deze maand begonnen met goud kopen via de beurs van Moskou. Tot op heden kocht de centrale bank het edelmetaal alleen rechtstreeks van andere partijen zoals banken, transacties die buiten de beurs om gaan en daarom geen directe invloed hebben op de goudkoers. Maar nu de centrale bank ook openlijk gaat bieden op het edelmetaal kan ze ook invloed uitoefenen op de marktprijs.

We zijn dan ook benieuwd naar de cijfers die de centrale bank eind december naar buiten zal brengen, want dan krijgen we hopelijk ook meer inzicht in de hoeveelheid goud die ze via de beurs heeft aangekocht.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo