Rusland voegt bijna 10 ton aan goudreserve toe

De centrale bank van Rusland heeft in juni opnieuw goud aan haar reserves toegevoegd. Met de aankoop van 300.000 troy ounce (9,33 ton) breidt het land haar totale goudvoorraad uit tot bijna 1.717 ton, goed voor een zesde plaats op de ranglijst van landen met de grootste goudvoorraden. Sinds het begin van dit jaar heeft Rusland al meer dan honderd ton van het edelmetaal aan haar reserves toegevoegd.

Rusland blijft goud kopen als vorm van diversificatie en als hedge tegen politiek risico. Het edelmetaal kent geen tegenpartij risico en kan buiten het financiële systeem om verhandeld worden. Daarmee onderscheid het zich van valutareserves als aandelen en obligaties, die via banken en brokers verhandeld worden. De toegang tot valutareserves kan door sancties worden belemmerd, terwijl een goudvoorraad in eigen land onder alle omstandigheden gebruikt kan worden.

goudvoorraad-rusland-jun17-nologo

Goudvoorraad Rusland stijgt naar 1.717 ton

goudaankopen-rusland-2017-nologo

Jaarlijkse goudaankopen Rusland sinds 2006

Rusland voegt goud en dollars aan reserves toe

De totale goudvoorraad van Rusland staat voor een bedrag van $68,77 miljard op de balans van de centrale bank. Van de totale reserve van $412 miljard bestaat dus ongeveer 17% uit edelmetaal, gewaardeerd tegen een goudprijs van ongeveer $1.246 per troy ounce. De overige reserves zijn uitgedrukt in buitenlandse valuta en bestaan voornamelijk uit Amerikaanse dollars en euro’s.

Volgens de laatste cijfers van het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft Rusland dit jaar niet alleen goud, maar ook Amerikaanse staatsobligaties aan haar reserves toegevoegd. Sinds het begin van dit jaar steeg de totale positie in zogeheten ‘Treasuries’ van $86,1 naar $108,7 miljard, het hoogste niveau sinds september 2014.

goud-valuta-rusland-ju17-nologo

Goud en valutareserves Rusland

Goud als strategische reserve

Goud wordt gezien als een strategische bezitting en om die reden proberen opkomende economieën als Rusland en China momenteel zoveel mogelijk goud te verzamelen. In Rusland wordt de productie van goudmijnen grotendeels opgekocht door binnenlandse banken, die vervolgens een gedeelte doorverkopen aan de centrale bank. Ook in China blijft vrijwel de volledige productie van het edelmetaal in eigen land, waar de vraag naar goud zo groot is dat er ieder jaar ook bijna duizend ton goud uit het buitenland geïmporteerd wordt.

Sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 zijn de goudvoorraden van Rusland en China meer dan drie keer zo groot geworden. In verhouding tot Europa en de Verenigde Staten hebben deze opkomende economieën nog relatief weinig goud in de kluis liggen. Die achterstand wordt snel ingelopen, zoals de volgende grafiek laat zien.

gold-reserves

Goudvoorraden Rusland en China groeien snel (Grafiek via de World Gold Council)

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *