Alexei Ulyukayev zei op het World Economic Forum in Davos dat de Russische centrale bank blijft vasthouden aan haar beleid om goud te kopen, ook nu de doelstelling van 10% gehaald is. Hij gaf daarbij geen aanwijzing over het percentage van de bezittingen die de centrale bank in goud wenst aan te houden. “Dit is onderdeel van een diversificatieprogramma in een tijdperk waarin deposito’s en beleggingen in aandelen risicovol zijn”, aldus Ulyukayev.
De Russische centrale bank is bezig met de verschuiving van een gecontroleerde wisselkoers van de roebel naar een beleid waarbij het in toom houden van de inflatie het belangrijkste doel is. Als gevolg van deze beleidswijziging hoeft het minder bezittingen in buitenlandse valuta aan te houden, bezittingen die gebruikt kunnen worden om te interveniëren op de valutamarkt. De Russische centrale bank heeft de vierde grootste buitenlandse valutareserve ter wereld opgebouwd (~ $530 miljard) door steeds dollars te kopen en daarmee de koers van de roebel laag te houden.
Ulyukayev houdt toezicht op het beheer van de bezittingen van de Russische centrale bank en wordt gezien als een kandidaat om president Sergei Ignatyev op te volgen. Hij zal in juni zijn functie neerleggen. Het Kremlin heeft nog geen besluit genomen over wie de opvolger wordt van Ignatyev, maar volgens sommigen heeft Putin al een voorkeur voor Ulyukayev.
Kritiek op Japan
De 56-jarige Ulyukayev heeft zich ook kritisch uitgelaten over landen die de wereldwijde valutaoorlog meespelen. Hij beschuldigde Japan recentelijk van “protectionistisch monetair beleid”. Doordat de Japanse centrale bank haar munt goedkoper maakt verkrijgt de Japanse industrie een betere exportpositie ten opzichte van andere landen. Dat is gunstig voor de Japanse industrie, maar het gaat ten koste van de industrie elders in de wereld en ten kosten van de spaarders die Japanse yen of Japanse staatsobligaties aanhouden. De goudprijs in Japanse yen bereikte afgelopen week een all-time high van ¥4884,29 per gram. Dat terwijl de goudprijs in euro’s en dollars momenteel respectievelijk 10% en 12% onder het all-time high staat. De goudprijs signaleert dat de Japanse centrale bank geen goede zorg draagt voor de waarde van haar munt. Het is daarom ook niet verbazingwekkend dat Japanse pensioenfondsen steeds meer oog krijgen voor het gele edelmetaal.
Meer goud kopen
Volgens verschillende Russische bankiers die ook in Davos aanwezig waren is het een logisch besluit van de centrale bank om een groter gedeelte van de reserves in goud te stoppen. Reuters haalde echter ook een andere bron aan, die zei dat Rusland geen plannen heeft om de allocatie van 10% van de reserves in goud aan te passen. Helaas geeft Reuters niet aan wie deze bron is. In hetzelfde bericht schrijft de nieuwssite dat Rusland in 2013 onieuw ongeveer 80 ton goud zal aankopen.
De Russische centrale bank voegde in 2012 ongeveer 80 ton goud aan haar balanstotaal toe en bracht daarmee haar totale reserve op ongeveer 958 ton. Daarmee neemt het land momenteel de achtste plaats in op het officiële overzicht van landen met de grootste goudreserve. Eerder deze week publiceerde Marketupdate een grafiek van de Russische goudvoorraad en de waardeontwikkeling van die voorraad. Net als de centrale banken binnen het Eurosysteem waardeert ook de Russische centrale bank haar goudvoorraad naar de marktprijs. Op die manier kan een stijgende goudprijs een mogelijk waardeverlies van valutareserves opvangen. Sinds 2005 heeft Rusland haar goudreserve verviervoudigd van 227 naar 958 ton.
Russische centrale bank heeft 10% van de bezittingen in goud, maar volgens Ulyukayev zal dat de centrale bank er niet van weerhouden nog meer goud te kopen