Volgens Sander Boon is het een goed idee om de goudvoorraad te tellen en om na te gaan of deze van goede kwaliteit is. De goudvoorraad die Duitsland op de verschillende locaties heeft liggen wordt jaarlijks op papier doorgegeven, maar er is nog nooit een feitelijke telling gedaan van de goudstaven. Volgens Boon heeft de Duitse centrale bank geen lijst van baaummers, waarop staat aangegeven welke goudbaren bij de Duitse reserve horen en waar deze opgeslagen liggen.
Volgens Sander Boon, die eerder dit jaar het boek 'de Geldbubbel' publiceerde, is er sinds het einde van de Koude Oorlog niet veel reden meer om de nationale goudvoorraad in het buitenland op te slaan. Toen de Duitsers het goud naar New York en Londen brachten werd dat gedaan uit angst voor een mogelijke Russische inval. Door de oorlogsdreiging voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog besloot Nederland een groot gedeelte van haar goud de oceaan over te sturen en bij de Federal Reserve op te slaan. Ook ging er een gedeelte richting Canada en Londen.
Nu de oorlogsdreiging voorbij is zijn er geen goede redenen meer te bedenken om het goud elders op te slaan. Het schept volgens Boon een tegenpartij risico, dat je niet hoeft te nemen door het goud zelf op te slaan. Dat kan in de toekomst ook nog wel eens erg goed van pas komen, zo voegt de politicoloog eraan toe.
Doordat Duitsland haar goudvoorraad niet nauwkeurig heeft geteld loopt het risico's. Zo is het nu nog niet met 100% zekerheid te zeggen dat al het goud dat in het buitenland opgeslagen is er ook daadwerkelijk ligt. Het goud kan uitgeleend zijn (leasing) aan een andere partij, die het edelmetaal bijvoorbeeld gebruikt heeft als onderpand voor andere contracten of die het gebruikt heeft om sieraden van te maken. In beide gevallen wordt het dan moeilijker om het goud terug te krijgen.
Goud ophalen
Sander Boon merkt op dat Duitsland al begonnen is met het terughalen van relatief kleine hoeveelheden goud uit Londen. Eerder berichtte Marketupdate dat de centrale bank van Duitsland de komende drie jaar jaarlijks 50 (metrische) ton aan goud gaat terughalen. Sander Boon merkt op dat het niet verstandig zou zijn als de Duitse centrale bank in één keer al haar goud opeist uit Londen. Dat zou schadelijk zijn voor het vertrouwen, aldus Boon. Doorgaans wordt een goudvoorraad uit veiligheidsoverweging in porties verscheept van de ene naar de andere locatie. De Venezolaanse president Hugo Chavez besloot eerder ook al om het goud terug te halen, toen werd ruim 200 ton goud in meerdere tranches verscheept vanuit Londen.
Het hebben van volledige beschikking over de eigen goudvoorraad is volgens Sander Boon ook noodzakelijk als je als land besluit om bijvoorbeeld staatsobligaties met goud te dekken. Alleen dan zullen beleggers er vertrouwen in hebben dat er in een worst-case scenario daadwerkelijk aanspraak gemaakt kan worden op een bepaalde hoeveelheid fysiek goud. Sander Boon bracht dit onderwerp naar voren omdat econoom Sylvester Eijffinger er afgelopen weekend iets over geschreven had in de Telegraaf. Hij liet zich niet inhoudelijk uit over het voorstel van de econoom.
- Klik hier om het volledige audiofragment van een kleine zes minuten te beluisteren op de website van Radio 1.
Duitsland heeft nooit een grondige telling gedaan van haar goudvoorraad, volgens Sander Boon is het verstandig dat snel te doen