Het Silver Institute verwacht dit jaar een toenemende vraag naar zilver voor gebruikt in zonnepanelen, terwijl de wereldwijde productie van de mijnen voor het eerst in lange tijd zal stagneren. Om dat tekort op te vangen zullen handelaren de bovengrondse voorraden aanspreken, die vorig jaar met 9% zijn toegenomen door een tegenvallende vraag naar beleggingsmunten. Al met al voorziet het Silver Institute een volatiele zilverprijs in 2018. Hieronder de hoogtepunten uit hun vooruitblik op de zilvermarkt in 2018.
Industriële vraag
De industriële vraag naar zilver was vorig jaar goed voor 60% van de totale vraag naar het edelmetaal. De verwachting is dat de industriële component dit jaar verder zal toenemen, voornamelijk als gevolg van een wereldwijde stijging van de vraag naar zonnepanelen. Vorig jaar werd er naar schatting 92 miljoen troy ounce zilver gebruikt voor de productie van zonnepanelen en de verwachting van het Silver Institute is dat dit volume in 2018 verder zal toenemen. Ook voorziet men een groeiende vraag naar het grijze edelmetaal voor de auto-industrie, omdat er voor de productie van elektrische auto’s meer zilver nodig is dan voor de productie van conventionele auto’s met een verbrandingsmotor.
Sieraden
Het Silver Institute verwacht dit jaar een toename van 4% in de vraag naar zilver voor verwerking in sieraden, nadat de vraag vorig jaar al met 1% was toegenomen. Van al het zilver dat jaarlijkse op de markt komt wordt ongeveer 1/5 deel gebruikt voor de productie van sieraden. Met een groeiende wereldeconomie neemt ook de vraag naar luxegoederen als sieraden toe.
Zilveren munten
In 2017 zagen we wereldwijd een dramatische daling in de productie van zilveren munten. Het afgelopen jaar produceerden de grote munthuizen slechts 73 miljoen troy ounce aan beleggingsmunten, bijna een halvering ten opzichte van de voorgaande jaren. Door stijgende aandelenkoersen en een spectaculaire groei van virtuele munten nam de belangstelling voor beleggen in zilver af. Vooral in de Verenigde Staten werden veel minder beleggingsmunten verkocht.
Het Silver Institute verwacht dat de vraag naar zilveren munten dit jaar weer wat zal toenemen, omdat beleggers door de relatief hoge aandelenkoersen en de recente prijsdaling van virtuele munten weer vaker een toevlucht zullen zoeken in edelmetalen.
Zilver-ETF’s
De totale voorraden van zilver-ETF’s zijn de afgelopen vijftien jaar spectaculair gestegen van bijna niets naar een record van 670 miljoen troy ounce eind vorig jaar. Ondanks de grote prijsschommeling van de afgelopen jaren blijven beleggers vasthouden aan hun positie in deze beleggingsproducten. Het lijkt er dus op dat deze ETF’s dienst doen als een soort alternatief spaarmiddel, ook omdat de meeste aandelen van deze ETF’s in handen zijn van particuliere beleggers. Het Silver Institute verwacht dat de voorraden van ETF’s dit jaar met 3% zullen toenemen, dat is omgerekend een toename van ongeveer 20 miljoen troy ounce.
Beleggen in zilver via ETF’s blijft populair (Grafiek via Silver Institute)
Zilvermijnen
Het wereldwijde aanbod van zilver uit de mijnen liet vorig jaar voor het eerst in veertien jaar een daling zien. De productie viel 1% lager uit dan in 2016 en de verwachting van het Silver Institute is dat de productie in 2018 met 2% zal dalen tot 870 miljoen troy ounce. De belangrijkste reden daarvoor is dat zilvermijnen de afgelopen vijf jaar minder hebben geïnvesteerd in exploratie, waardoor er onvoldoende nieuwe reserves zijn aangeboord om de productiedaling van bestaande mijnen op te vangen.
Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.