SPAREN VERSUS GOUD

Bron: Frank Knopers

Spaargeld levert vandaag de dag geen rente meer op. Sterker nog, vermogende particulieren en bedrijven moeten tegenwoordig bij alle grote banken rente betalen. Deze week kondigde ook de Rabobank negatieve rente aan op rekeningen met een saldo hoger dan €1 miljoen. Op zich niet vreemd, omdat de marktrente al lange tijd ver onder nul zit. De ECB brengt zelfs een half procent rente in rekening op overtollige reserves van banken.

Sparen kost tegenwoordig dus geld, maar banken zijn terughoudend om dat volledig aan de klant door te berekenen. Daarom beginnen ze bij de meest vermogende klanten, omdat daar naar verhouding het meeste vermogen zit. Blijft de marktrente op het huidige lage niveau, dan is het slechts een kwestie van tijd voordat banken deze grens verder verlagen. Op dit moment leggen banken immers uit hun eigen zak geld bij om u een spaarrente van 0% te kunnen bieden.

ALTERNATIEVEN VOOR SPAARGELD?

Het is belangrijk om altijd wat spaargeld achter de hand te hebben voor onverwachtse uitgaven of als buffer voor grote aankopen. Ook kan het handig zijn om wat liquiditeit achter de hand te hebben voor strategische beleggingsbeslissingen. Afgezien daarvan zijn er als particulier weinig goede argumenten te bedenken om veel spaargeld aan te houden. Zeker als u boven de grens van €100.000 komt die wordt gegarandeerd door het depositogarantiestelsel.

Wilt u geen risico lopen met uw spaargeld, dan kunt u besluiten om te gaan beleggen. Aandelen en vastgoed zijn de meest populaire opties, omdat deze een jaarlijkse stroom van inkomsten genereren. Onafhankelijk van de waardeontwikkeling van deze beleggingen bent u verzekerd van een rendement, ook al kan dat op korte en lange termijn natuurlijk fluctueren. Zowel aandelen als vastgoed bewegen mee met de cyclus van de economie. Ze stijgen in prijs als het goed gaat met de economie en kunnen ook scherp in prijs dalen in tijden van crisis.

GELD VERSUS GOUD

In plaats van te beleggen kunt u natuurlijk ook kiezen voor goud. Het edelmetaal levert net als spaargeld geen cashflow op, maar biedt wel een aantal significante voordelen. Goud is een universeel en schaars edelmetaal, dat bovendien eeuwig houdbaar is en niet van kwaliteit verandert. Ook kent het geen tegenpartij risico, in de zin dat er geen autoriteit is die de waarde van het goud garandeert. De waarde wordt volledig bepaald door de markt, door particulieren die sieraden of munten kopen en sloopgoud inleveren en door instituten als centrale banken en beleggingsfondsen die goud kopen en verkopen.

Geld is in dat opzicht anders dan goud, omdat de geldhoeveelheid in een ongedekt geldsysteem toeneemt als gevolg van kredietcreatie. Neemt uw buurman een hypotheek of sluit hij een lening af voor een nieuwe auto, dan komt er simpelweg extra geld in de economie. Wanneer mensen meer geld lenen dan aflossen neemt de geldhoeveelheid toe. Daarom zorgt een ongedekt geldsysteem per definitie voor inflatie. De waarde van het geld wordt in dit systeem structureel uitgehold. Sparen tegen 0% rente is het failliet van dit systeem, omdat het betekent dat u inteert op uw vermogen.

DE EEUWIGE WAARDE VAN GOUD
Door de geschiedenis heen zijn er al tal van geldsystemen uit elkaar gevallen. Of het nou oorlog is, mismanagement of dat het gewoon inherent is aan een op schulden gebaseerd monetair systeem. Zodra centrale banken en politici het anker van goud loslaten gaat het altijd de verkeerde kant op met het geldsysteem. Ondanks alle mooie woorden en beloftes van de meest geleerde centraal bankiers en politici.

Als ik aan de hand van één grafiek de waarde van goud zou moeten uitleggen, dan zou dat waarschijnlijk de volgende grafiek zijn. Hieronder zien we de waardeontwikkeling van alle belangrijke valuta sinds 1900, afgezet tegen de marktwaarde van goud. Of het nou Duitse marken zijn, Britse ponden, Japanse yen, euro’s of Amerikaanse dollars, allemaal leggen ze het op de lange termijn af tegen goud. Natuurlijk zijn er periodes van stabiliteit en periodes waarin de goudprijs daalde, maar per saldo is de beweging altijd hetzelfde.

DE VEILIGHEID VAN GOUD

Geld zoals we dat vandaag de dag kennen is een uitstekend ruilmiddel, maar het is geen veilige opslag van waarde. Zeker nu ons huidige geldsysteem op haar laatste benen loopt (zie de negatieve rente, financiële repressie en opkoopprogramma’s) is het een risico om veel vermogen in de vorm van spaargeld aan te houden. Centrale banken en overheden zullen blijven zeggen dat uw geld veilig is, maar de koopkracht kunnen ze niet garanderen. Ondanks alle mooie woorden over prijsstabiliteit, want dat geldt alleen voor de korte termijn.

Het is geen toeval dat centrale banken nu al tien jaar op rij goud kopen. De insiders weten dat het internationale monetaire en financiële systeem zoals we dat nu kennen haar beste tijd heeft gehad. Ze treffen daarom voorbereidingen, door hun goudvoorraden verder uit te breiden en waar nodig goud terug te halen uit het buitenland. Ook zij weten dat geldsystemen kunnen falen en dat goud dan bij uitstek het middel is om een nieuw geldsysteem op te bouwen. Ze draaien daar zelfs niet eens meer omheen. In de woorden van de Nederlandsche Bank:

“Als het hele systeem instort, biedt de goudvoorraad een onderpand om opnieuw te beginnen. Goud geeft vertrouwen in de kracht van de balans van de centrale bank.”

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *