(finanzen.nl) – In de afgelopen twaalf maanden is de prijs van goud met ongeveer 25 procent gestegen. Geen wonder zullen veel beleggers zeggen, want tal van risicofactoren zijn reden voor ongerustheid.
Denk aan de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, die maar niet aan een eind komt. En ook de crises in het Midden-Oosten maken beleggers ongerust. In tijden als deze is er veel vraag naar goud als “veilige haven”.
Het is nog niet voorbij
Beleggingsstrateeg David Roche stelde in uitzending van de Amerikaanse zakenzender CNBC dat de goudprijs dit jaar nog tot 1600 dollar per troy ounce kan stijgen. Op moment van schrijven noteert goud op bijna 1510 dollar. Volgens Roche kan de goudprijs in 2020 zelfs verder stijgen tot 2000 dollar. En dat zou een uiterst sterke opmars zijn van het edelmetaal, die de winst van dit jaar eigenlijk doet verbleken.
Roche rechtvaardigt zijn positieve vooruitzichten voor goud door te wijzen naar het huidige losse monetaire beleid van centrale banken, wereldwijd gezien. “Mijn gevoel zegt mij dat mensen op zoek zullen gaan naar alternatieven vanwege de devaluatie van de fiatvaluta’s door centrale banken.” Het zal er volgens hem niet beter op worden, eerder slechter.
Goud is naar zijn mening een goed alternatief omdat het veilig is en omdat het niets kost om goud te bezitten, terwijl men bij bankdeposito’s rekening moet houden met negatieve rentevoeten.
Monetaire politiek
Wereldwijd zijn er zorgen over de economische groei. Tegen deze achtergrond heeft de Amerikaanse Federal Reserve zijn basisrente in september met 0,25 procentpunt verlaagd tot een bandbreedte van 1,75 tot 2 procent. Het was hun tweede renteverlaging van dit jaar.
In Europa heeft in september de Europese Centrale Bank (ECB) de teugels laten vieren om de economische zwakte tegen te gaan. De boeterente die banken moeten betalen wanneer zij geld parkeren bij de ECB is verhoogd van min 0,4 procent naar min 0,5 procent. Daarnaast werd besloten om obligaties ter waarde van miljarden euro’s op te kopen.
Ook in China, Turkije, Rusland, India en Australië hebben de centrale banken de rentes verlaagd. Het wordt door marktvorsers verwacht dat dit in Japan ook gebeurt in oktober.