Topadviseur Chinese centrale bank: China moet méér goud kopen

 

Via China Daily een bekend “Chinees” geluid:

Een hoge functionaris van de centrale bank (People's Bank of China (POBC)) heeft maandag gezegd dat China haar portfolio van buitenlandse valuta's verder moet diversifiëren en meer goud moet aankopen wanneer het metaal in prijs daalt, dat niettemin nog steeds op een relatief hoog niveau ligt.

“De Chinese regering moet niet alleen voorzichtig worden voor de ingeïmporteerde risico's veroorzaakt door de wereldwijd stijgende inflatie, maar moet ook haar valuta-portfolio verder optimaliseren via de aankoop van goudbezittingen wanneer de goudprijs een gunstige fluctuatie toont”, zei Zhang Jianhua, de directeur van het onderzoeksbureau gelieerd aan de People's Bank of China (PBOC).

Tot zover eigenlijk niets nieuws onder de zon, want China voert al enige jaren hetzelfde beleid ten aanzien van haar valuta-reserve die zij meer gespreid wil hebben. De Chinese valuta-reserve – gemeten in dollars – bedraagt zo'n $3,2 biljoen. Deze reserves bestaan voor tenminste $1,1 biljoen uit zowel kort- als langlopende Amerikaanse staatsobligaties. Anders gezegd, China heeft dollars omgeruild voor toekomstige Amerikaanse belastinginkomsten en heeft niet $1,1 echte dollars ter beschikking, maar waardepapieren die indien verkocht of indien afgelost, dollars opleveren waarmee China bijvoorbeeld aandelen, technologie of goud kan kopen.

Dit geldt ook voor de euro-reserves die onder andere belegd zijn in Europees schuldpapieren. Over die beleggingen maken de Chinezen zich echter zorgen. Zo vertelt Li Jie, directeur van het onderzoekscentrum voor buitenlandse valutareserve's, het volgende:   

“De Chinese centrale bank kan zich gerealiseerd hebben dat haar in euro aangehouden bezittingen in groter gevaar zijn dan verwacht en is begonnen naar goud te kijken”, zei Li Jie, directeur van het onderzoekscentrum voor buitenlandse reserves van de Centrale Universiteit van Financiën en Economie.

Hij vervolgt met de een hele belangrijke kanttekening want hoe komt China aan fysiek goud?:

“Echter, het is niet praktisch voor China om de buitenlandse reserves in grondstoffen te stoppen, waaronder goud, omdat deze markten te klein zijn voor zo'n grote reserve. De aankoop van goud door China zou de prijs van het metaal opdrijven en de kosten [voor China] verhogen”. Li voegde eraan toe dat er geen eenvoudige manier voor China bestaat om zo veel goud te krijgen als zij wenst, omdat grote economieën, zoals de VS het over grootste deel van [de officiële goudreserve] hebben en het aanbod op de markt zeer beperkt is.

De ke van wat Li Jie stelt is eigenlijk heel eenvoudig, en tegelijkertijd opmerkelijk omdat het niet vaak hardop wordt gezegd. De omvang van de fysieke markt is zeer klein en dat komt niet alleen omdat overheden niet hun goudreserves verhandelen en in hun kluizen aanhouden, maar omdat het jaarlijkse fysieke aanbod beperkt is.

Feitelijk is de goudmarkt min of meer omsingeld met enorme bedragen aan geld. Wanneer dat geld de markt instroomt, dan heeft dat een zodanig effect dat de goudprijs omhoog zal schieten. Als gevolg hiervan kan het zelfs zijn dat de waarde van China's totale valutareserve (zeker in termen van goud) daalt. Met andere woorden, ondanks dat de bereidheid bestaat in China om meer goud te kopen, blijft het voor China erg lastig om met grote stappen snel haar doelstelling te bereiken en enkele duizenden tonnen goud op te bouwen. China zal hiervoor dus een relatief lange periode voor moeten uittrekken. 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo