Turkije exporteerde in september $1,4 miljard aan edelmetalen

Turkije is een groot afnemer van Iraanse olie en zou naar verluid ook goud gebruiken om de ingevoerde olie mee af te rekenen. Nu Iran is afgesloten van het reguliere inteationale betalingsverkeer ligt het gebruik van goud meer voor de hand, omdat het edelmetaal buiten het bankwezen om verhandeld kan worden tussen landen.

Turkije heeft een tekort op de betalingsbalans van $77,1 miljard. Door meer goud te exporteren en de handelsbalans op te vijzelen denkt Turkije een betere kredietstatus af te kunnen dwingen bij de kredietbeoordelaars. ''De toegenomen export van edelmetaal was verantwoordelijk voor driekwart van de 14% stijging van de totale export van Turkije in de eerste negen maanden van dit jaar'', aldus econoom Gulay Girgin van Oyak Securities in Istanbul. De goudexport levert een aanzienlijke bijdrage aan de handelsbalans. ''Zonder de export van goud zouden de cijfers er niet zo goed uitzien'', aldus Gizem Oztok Altinsac, econoom bij een beleggingstak van de grootste bank van Turkije.

VS niet blij met goudexport van Turkije naar Iran

Volgens Ozgur Altug, hoofdeconoom bij BGC Partners in Istanbul, zijn de cijfers over de export van goud in de maand oktober erg belangrijk. Dat komt omdat de VS Turkije heeft aangedrongen om geen goud meer te exporteren naar Iran of de Verenigde Arabische Emiraten. De cijfers over de maand oktober zullen laten zien of Turkije gehoor heeft gegeven aan het verzoek van de Amerikaanse overheid.

Voor Turkije lijkt het een logische stap om olie met goud af te rekenen, omdat de verbetering van de handelsbalans het vertrouwen in de Turkse  overheid en haar staatsobligaties kan vergroten. Sinds het begin van dit jaar is de rente op Turkse 10-jaars leningen gezakt van ruim 9,5% naar minder dan 7,8%. De eerste grafiek hieronder laat de ontwikkeling van de 10-jaars rente zien sinds het begin van dit jaar. De export is sinds maart van dit jaar mede toegenomen door de export van $11,7 miljard aan edelmetaal, zoals de tweede grafiek laat zien.

Turkije zag vertrouwen in haar 10-jaars obligaties toenemen, de rente zakte (Bron: Tradingeconomics)

Turkije zag haar export mede toenemen door de verkoop van $11,7 miljard aan goud sinds maart 2012 (Bron: Tradingeconomics)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo