De handelsrelatie tussen Turkije en Iran is gedurende de afgelopen tien jaar veel intensiever geworden, waarbij ook de handel in goud een grote vlucht heeft genomen. De Turkse Minister van Energie, Taner Yildiz, zou verklaard hebben dat Turkije al enige tijd fysiek goud gebruikt in de handel met Iran. In de maand april ging er al voor omgerekend $1,2 miljard aan fysiek goud van Turkije naar Iran, een behoorlijke toename ten opzichte van de $480 miljoen aan goud in de maand daarvoor.
De intensivering van de handel tussen Turkije en Iran heeft in sterke mate te maken met het handelsembargo, waardoor Iran werd afgesloten van het Westerse betalingssysteem en het geen olie meer kon exporteren naar Europese landen die het embargo hebben ondertekend. Turkije heeft zich van de boycot afgekeerd en drijft nog wel handel met Iran, waarbij het gebruik van Amerikaanse dollars tot een minimum beperkt is. De vraag naar goud in Iran wordt ook opgestuwd door de zwakte van de Iraanse rial. Deze munt heeft sinds de invoering van het olie-embargo veel van haar waarde verloren ten opzichte van buitenlandse valuta.
Op dit moment vraagt men op de zwarte markt al 20 miljoen rial voor een troy ounce goud, zo lezen we op BullionStreet. Ook zouden de prijzen van levensmiddelen en duurzame consumptiegoederen behoorlijk zijn gestegen door de verzwakte munt. Als gevolg van de waardedaling van de lokale munteenheid zetten meer Iraniers hun spaargeld om in Amerikaanse dollars en goud.
In plaats van Amerikaanse dollars te gebruiken handelt Turkije steeds meer transacties af in goud, in de eigen lira en in de valuta van haar handelspartners. Ook met landen als India, Rusland en China heeft Turkije afspraken gemaakt om met eigen valuta te handelen in plaats van met Amerikaanse dollars. Om de handel in goud makkelijker te maken zal het land haar eigen goudproductie verder opschroeven van de huidige 24 naar een niveau van 34 tot 36 ton per jaar, aldus BullionStreet.
Iran en Turkije intensiveren handel in goud, Turkije schroeft binnenlandse productie op (afbeelding via Energytribune)