Turkije nationaliseert productie goudmijnen

De centrale bank van Turkije heeft van de regering het recht gekregen om de volledige productie van alle goudmijnen in het land op te kopen. Dat betekent dat de mijnen hun goud pas op de markt mogen brengen als de centrale bank ze daar toestemming voor heeft gegeven.

Met deze maatregel kan de centrale bank haar goudreserve verder uitbreiden, zonder daar valutareserves voor te gebruiken. De centrale bank kan het goud van binnenlandse mijnen tenslotte met haar eigen valuta kopen.

Door de politieke onzekerheid in Turkije ziet de centrale bank zich genoodzaakt meer reserves aan te houden. Zo kan ze haar munt beter beschermen tegen volatiliteit op de valutamarkt. Het IMF gaf eerder ook al het advies aan de centrale bank om extra reserves aan te houden.

“De centrale bank krijgt de eerste optie om lokaal gemijnd goud op te kopen. Dit betekent dat de centrale bank de eerste koper van het goud wordt en dat ze in lira zal betalen”, zo verklaarde een goed ingevoerde bron uit de Turkse goudmarkt tegenover Reuters. Een andere bron bevestigde de plannen van de centrale bank om goud te kopen van de binnenlandse mijnen.

Goudmijnen in Turkije

De goudmijnsector van Turkije was in 2015 goed voor een productie van 27,5 ton goud, wat tegen de actuele goudprijs gelijk staat aan iets meer dan €1 miljard. De meeste goudmijnen zijn in Turkse handen, maar er zijn ook een aantal mijnen die geëxploiteerd worden door Canadese mijnbouwbedrijven als Eldorado en Alacer Gold.

De goudvoorraad van Turkije is volgens de laatste cijfers van de World Gold Council ongeveer 377 ton. Onder dit getal wordt niet alleen de goudvoorraad van de centrale bank gerekend, maar ook het goud dat financiële instellingen voor particulieren bewaren. Als de centrale bank van Turkije van haar recht gebruikmaakt en al het binnenlandse goud opkoopt, dan kan dat de prijs van het edelmetaal verder opdrijven.

Risico’s van goudmijnen

Het grootste risico van goudmijnen is het tegenpartij risico van de overheid. Een mijn kan weliswaar het recht verkrijgen om goud uit de grond te halen, maar dat recht kan in extreme scenario’s ook weer ingetrokken worden. Een goudmijn is dus overgeleverd aan de lokale autoriteiten, die toestemming moeten geven om het uit de grond te halen én het goud in het buitenland weer te verkopen. In het geval de goudprijs stijgt of de beschikbaarheid van het edelmetaal op de wereldmarkt verslechtert moet je serieus rekening houden met de mogelijkheid dat de overheid een goudmijn sluit of de opbrengst nationaliseert.

Beleggen in goudmijnen kan een goed rendement opleveren, zeker tijdens een bull market in goud. Maar als je een alternatief zoekt voor spaargeld en je weinig risico wilt nemen, dan is beleggen in fysiek goud een betere keuze. Met het bezit van goud heeft u geen tegenpartij risico. Ook is het edelmetaal relatief makkelijk te verplaatsen, terwijl een goudmijn aan een bepaalde locatie gebonden is.

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *